Григор Димитров приключи с участието си на турнира в Бризбейн, Австралия, след загуба с 1:2 сета (6:4, 7:6(4), 6:3) от швейцареца Роджър Федерер. Мачът продължи повече от 2 часа и се превърна в спектакъл за любителите на аристократичния спорт.

Това бе четвърти официален мач между двамата, като Григор за пръв път успя да спечели сет срещу Маестрото. Точно преди година двамата отново се срещнаха в Бризбейн, но на полуфинал. Швейцарецът победи, а впоследствие спечели и трофея.

За разлика от миналата година, този път Григор бе много по-равностоен срещу носителя на 17 титли от Големия шлем. Българинът бе готов за битка и я води, но срещу себе си имаше несломим противник.

Въпреки загубата трябва да отчетем, че работата с новия треньор Франко Давин дава резултатаи и днес Димитров показа може би най-добрия си тенис от "Уимбълдън 2014" насам.

Битката между младостта и рутината започна от първата точка на двубоя. Откриващият сет премина в игра на много високо темпо - прецизни сервиси, майсторски слайсове от бекхенд и често излизане на мрежата. Двамата тенисисти показаха класа, като запомнящите се отигрвания бяха много повече от грешките.

Срещата вървеше гейм за гейм, но в края агресивният ретур на швейцареца се оказа решаващ. При 5:4 Федерер си осигури два сетбола, но българинът ги неутрализира със силни сервиси. При третата възможност 34-годишният тенисист бе перфектен и затвори сета.

Във втората част Димитртов заигра по-рисково. Повиши и процента на вкаран първи сервис (57% в първия сет срещу 65% във втория). Заложи на агресивна игра в подаванията на противника и тактиката му сработи. При 3:3 сервисът на Федерер бе пробит, а няколко минути по-късно Григор вече водеше с 5:3.

В този решителен момент, за съжаление, тенисистът ни се върна към старата си слабост - нервност и нестабилност при сервиране за сета. Маестрото само това и чакаше. С бекхенд по правата си осигури брейкбол, а след чудесно воле изравни геймовете - 5:5.

Сетът трябваше да се реши в тайбрек. В него Димитров стартира страхотно с два минипробива и резултат 5:1. С двойна грешка швейцарецът даде три сетбола на Григор при 6:3. Първият не бе реализиран, но про втория Гришо размина с бекхенд по правата съперника и изравни.

С следващия сет Федерер показа защо е толкова голям шампион. Той повиши значително ефективността на ударите си, а с честите си излизания на мрежата притисна до стената нашето момче. Димитров бе принуден да се отбранява и рядко имаше възможност да диктува разиграванията. Ранен пробив преопредели изхода на сета, а с това и на мача - 2:1 за Федерер, който отива на полуфинал.