Американските разузнавателни служби започват мащабно разследване как Кремъл се внедрява в партии в Европа, съобщи с обширна статия британският вестник “The Telegraph”.

Директорът на националното разузнаване в САЩ Джеймс Клапър е бил инструктиран от Конгреса да направи пълен преглед на тайното руско финансиране на европейски партии през последното десетилетие, пише изданието. Целта е да се проверят опасенията на Вашингтон за решимостта на Москва да провокира разединение в Европа, да подкопае отношенията в НАТО, да блокира програмите за противоракетна отбрана и да постигне отмяна на санкциите срещу Русия след непризнатото от света анексиране на Крим.

Ходът на САЩ идва след като високопоставени правителствени източници споделиха пред “The Telegraph” нарастващите си срахове, че в Европа се разгръща “нова Студена война”, а руската намеса на континента е много по-мащабна и дълбока, отколкото се е смятало до момента.

"Това наистина е нова Студена война. В целия Европейски съюз виждаме доказателства за усилията на Русия за подкопава единството на ЕС по всички жизненоважни стратегически теми”, казва британският източник.

Според публикацията в доклад, видян от “Sunday Telegraph”, има данни за операции за засилване на руското влияние чрез финансиране на партии и благотворителни организации във Франция, Холандия, Унгария, както и Австрия и Чехия. Британският вестник твърди, че намеса вероятно има в крайно десни формации като “Йобик” в Унгария, “Златна зора” в Гърция, “Северна лига” в Италия и френския “Национален фронт”, който през 2014 г. получи от руска банка заем в размер на 9 млн. евро. В статията България и партии у нас не са споменати.

“The Telegraph” пише, че руско влияние може да се забележи и в кампанията за предстоящия през април референдум в Холандия "за" или "против" сближаване на ЕС и Украйна. Според анализа аргументите в полза на отгвърляне на по-тесни връзки с бившата съветска република звучат точно като “руска пропаганда”.

Според източниците на изданието е в ход и акция на Русия да повлияе върху предстоящия във Великобритания референдум дали страната да остане в ЕС. Сред доказателстата за такава намеса е подкрепата от Москва за избирането на Джереми Кобрин за лидер на Лейбъристите на Острова. Шест от неговите публични изяви по време на кампанията му са били подробно отразени от подчинената на Кремъл телевизия "RT" (Russia Today), за разлика от изявите на опонентите му. Русия одобри избирането на Кобрин заради противопоставянето му на "военните интервенции на Запада" и позициите на НАТО, припомня изданието.

Доказателства има и за засилен интерес на Москва в кампанията за референдума в Шотландия за отделяне от Обединеното Кралство, който в крайна сметка не успя.

"Каквото и да показват обстоятелствата сами по себе си, Русия иска да подкопае Запада - да докаже, че Западът не е по-добър от нея. Иска да види края на ЕС, защото предпочита политиката "разделяй и владей", казва още източникът от британкото правителство пред "The Telegraph".