Връщането на границите в европейската зона без паспортен контрол Шенген ще струва на 26-те държави в нея 3 милиарда евро годишно от загуби свързани с движението на стоки и работна сила, каза днес в пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Близо 2 милиона граждани на зоната пресичат вътрешните ѝ граници всеки ден, за да отидат на работа. Годишно пътуванията през тях са 57 милиона.

"Затваряме границите една след друга и когато те всички са затворени, ще видим, че икономическата цена е огромна", каза Юнкер."Ако затворим границите, ако вътрешният пазар започне да страда... тогава един ден ще се чудим трябва ли ни или не обща валута, ако няма единен пазар, ако повече няма свободно движение на работници".

Председателят на Комисията се позова на нейни собствени данни в изчисляването на евентуалните загуби. Те изглеждат малки на фона на общия обем на търговията в ЕС, който е 2,8 трилиона (2 800 милиарда) евро годишно. Той и други европейски лидери обаче неколкократно посочваха, че отказът от основно постижение на европейската интеграция, каквото е свободното движение, може да повлече след себе си други, водейки така до разграждане на целия европейски проект.

Ако Европа не успее да намали миграционния наплив до пролетта, "ще трябва да мислим за план "Б", предупреди холандският министър-председател Марк Рюте, който днес представи пред евродепутатите програмата на шестмесечното председателство на ЕС, което страната му пое на 1 януари. 

Той посочи, че най-нужно в момента е законодателите в ЕС (Съветът на министрите и Европейският парламент) да приемат предложен от Комисията регламент за създаване на европейска гранична и брегова охрана и да бъдат задействани приемните центрове за отделяне на бежанците от икономическите имигранти (т.нар. горещи точки) и системата за преместване на бежанци, с която държавите споделят миграционната тежест.

Юнкер призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да постави на масата на държавните и правителствените ръководители въпроса за спасяването на Шенген колкото може по-скоро. Следващата им среща е насрочена за 18 и 19 февруари и ще бъде посветена на споразумение с Великобритания за условията на бъдещото ѝ членство в ЕС. Това няма да остави достатъчно време за миграцията, опасява се председателят на Комисията. Туск по-рано бе обявил, че бежанската криза и Шенген ще са на вниманието на редовен Европейски съвет през март.