По повод СМС-скандала аз имам обратен въпрос: какво разбрахте от всички, които се изказаха по въпроса с СМС-ите. Може ли да сложите пред скоби онова полезно изречение, което да ни даде възможност да направим смислени следващи стъпки.

Аз не обичам да създавам просто шум. Аз имам своите задачи на вицепремиер и когато вицепремиер или друг оторизиран официално от държавата човек говори, той трябва да дава предложения.

Така Меглена Кунева задочно отговори днес на критиките на бившия правосъден министър Христо Иванов.

ХРИСТО ИВАНОВ: ДА СТЕ ЧУЛИ КУНЕВА ПО НАЙ-ГОЛЕМИЯ СКАНДАЛ?

Напоследък си мисля, че когато пръв започнеш да изразяваш възмущение по някаква тема, ако си част от институцията, това според някои хора изглежда ги пази. И те няма нужда да предприемат никакви действия след това. Възмущават се – и точка.

Вицепремирът заяви, че иска да отиде отвъд това възмущение и напомни, че от 2001 г. е говорила не стотици, а хиляди пъти, че трябва да има разделение между властите и че съдебната система трябва да бъде независима от другите две власти.

Тя напомни, че Реформаторският блок е дал своята оценка с предложението да се санкционират непубличните контакти между магистрати и политици (което беше изтеглено, но до дни ще бъде внесено пак от Найден Зеленогрски, б.р.)

Кунева също така косвено защити Димитър Узунов от ВСС, като заяви, че в кампанията е имало неверни нападки, защото членове на съвета са си показали разпечатките.

От всички коментари, които излязоха след това, ние задълбочихме намаляването на авторитета на институциите. На всички въвлечени! Защото този ВСС ще бъде сменен – надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат, Ако не – ще дойде време, когато ще се избере друг съвет.

Според нея обаче всички ще запомнят, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си и дори и на най-добрите след това ще им бъде много трудно.

Тя изрази наджда, че най-добре би било самият Съвет и инспекторатът да проведат вътрешно разследване на СМС-гейт.

Кунева даде пример и със затруднението, което би настъпило, ако сега ВСС се оттегли – по стария закон ли ще избираме нови членове, попита тя. И когато през март стане новият закон – пак ли ще избираме.

„Виждате ли колко е лошо да се говори, преди да се мисли. И да се говори, преди да имаш решение, което да предложиш“, обяви вицепремиерът.

На уточняващ въпрос очаква ли оставки от членовете на Съвета, тя отговори: „Аз бих предпочела да спася репутацията на институцията“

"Ако изпълнителната власт започне да се разправя с ВСС, ние влизаме в друга спирала. И тази спирала в никакъв срлумчай не води нагоре", зяви още Кунева.

По повод доклада за проверка и сътрудничество тя каза, че България е член на ЕС и това какво правим в правосъдието засяга всички страни. "ЕС е толкова силен, колкото е силна най-слабата му брънка", обяви Кунева.

Тя напомни, че докладът е правен с участието на всичи български инстинуции, а в края на миналата седмица е даден да се види от българската страна.

"Така че – да, краткият отговор е: запознати сме с този доклад", обяви Кунева.

"Българското правителство ще даде оценка за доклада не в посока „съгласни-несъгласни“, а в посока – какво правим. Къде разпознаваме собствената си отговорност", допълни тя.

По повод опасността от отделянето ни от Румъния, тя отговори лаконично: "Няма такива съмнения от страна на Европейската комисия".

 

 

 

 

 

Национална среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите

Ходготовка на стратегия за борба с трафика на хора в България

 

 

Камелия Димитрова