Засега са известни две кандидатури за поста министър на образованието - Меглена Кунева и Румяна Коларова. Те са двете имена, които Реформаторският блок обсъдил сериозно, след като вчера министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на сегашния министър Тодор Танев.

Още снощи РБ гласували за Кунева като кандидат, но срещу вицепремиерката застанали БЗНС, Народната партия "Свобода и достойнство", както и представителят на гражданската квота Гроздан Караджов. ДСБ пък отказали да участват в избора на нов министър.

Днес се проведе и среща между ръководството на Блока и премиера, на която Борисов ясно заявил, че няма да се меси на реформаторите.

След срещата депутати заявиха, че не са коментирани конкретни имена. Според информация на в. "24 часа" обаче, здравният министър Петър Москов е предложил на Борисов доц. Румяна Коларова, която заемаше поста в последния служебен кабинет, а сега е секретар по въпросите на гражданското общество в президентството.

В 16 часа ще има втора извънредна среща на Изпълнителния съвет на Блока. Според някои депутати едва ли ще вземат решение днес. Премиерът Борисов обаче ги уверил, че не е нужно да бързат.