Европейското турне на политическия емигрант АА и гастербайтера ХХ продължава. След представления на спектакъла „Емигранти“ на Театър „Българска армия“ пред българите във Виена, Линц и Братислава, актьорите Милен Миланов и Александър Дойнов продължават към сцените на Лондон, Цюрих, Женева, Церн.

В австрийската столица „Емигранти“ бе игран два пъти – на 26 и 27 януари в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“. Заради интереса обаче и факта, че мнозина не са успели да си купят билети, не е изключено да има още представления.

След това спектакълът на режисьора Диана Добрева пое към Линц и към словашката столица Братислава. За следващия сезон са планирани още гастроли – тогава Миланов и Дойнов ще играят пред българската публика в Лондон, Цюрих, Женева и Церн. Представлението в британската столица ще бъде в средата на юни, а през октомври, вече през новия театрален сезон, се задава и гостуването в Швейцария.

Създадена преди повече от 30 години, пиесата на Славомир Мрожек „Емигранти“ продължава да звучи като написана вчера – и хората, напуснали страната си по една ли друга причина, лесно разпознават себе си у героите, житейския си опит, колебания и болки. Авторът използва ситуацията „емигрантство“ като лаборатория, в която изследва измеренията на свободата. Да пита за „свободата-от“ и „свободата-за“. За границите на свободата – вдиганите към света, но най-вече тези вътре в нас. За степените на поносимост на свободата и за бягствата от нея. За вътрешните ни и всякакви робства. За това дали и доколко свободата е присъща на човека. И дали не е тъкмо тя, която задава основните дефиниции на човешкото: на неговите битийни достойнства и провали?

„Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш – казва режисьорът Диана Добрева. – Когато човек бяга от родината си, въпросът от какво бяга често пъти е далеч по-важен от въпроса към какво бяга.”

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ