Искаме ясни доказателства, че високите деноминации от единната валута улесняват криминалната дейност, вместо да се разпространяват подобни твърдения, които не се базират на факти, коментира членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Ив Мерш, предаде Блумбърг.

"Полицаи изказват подобни мнения, също така и от Г-20, но ще съм щастлив, ако ни дадат доказателства", каза Мерш на форум в Цюрих.

Изказването на топчиновника идва само дни, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви пред Европейския парламент, че институцията преразглежда своята политика по издаване на 500-евровите банкноти. Тази практика от години е трън в очите на полицейските власти, а миналата година бившия стратег на Банк ъф Ингланд Чарлс Гудхарт я нарече "безсрамна".

"В разговорите с полицейски представители винаги е едно и също. Ние им казваме: "Има внушения, бихме искали да ги видим потвърдени от факти, които ще ни помогнат да вземем подходящо решение", казва Мерш.

Във Великобритания смятат, че има такова връзка. През 2010 г. банките и обменните бюра спряха разпространението на 500-еврови банкноти, след като доклад посочи, че търсенето за 90% от тях идва от престъпници. Миналата година проучване на Италианската централна банка посочи, че голяма част от тези пари са акумулирани от мафията, перачи на пари и данъчни измамници, защото са лесни за укриване и транспорт.

В понеделник Драги, който е бивш шеф на Италианската централна банка обяви, че ЕЦБ от известно време обсъжда проблема и че се провежда проучване, което да изследва дистрибуцията на банкнотите с голям номинал.