Европейските външни министри днес обсъждат да вдигнат ли санкциите срещу Беларус. Както често се случва, те не са единни. Част от страните са за вдигане на всички санкции, други (включително България) за продължаване на част от тях.

Полша е за вдигане на всички санкции, каза на влизане в Съвета по външни работи нейният първи дипломат Витолд Вашчиковски.

На 29 октомври миналата година ЕС суспендира за четири месеца част от санкциите срещу Беларус, чийто президент Александър Лукашенко беше наречен "последният диктатор в Европа" от някогашния държавен секретар на САЩ Кондолиса Райс.

Този срок сега изтича и външните министри трябва да решат бъдещето на мерките.

Европа "награди" страната с временно отхлабване на ограничителния режим заради провеждането на изборите през август миналата година и освобождаването на 22 политически затворници.

Европейските санкции срещу Беларус са три групи - визови забрани и замразяване на авоарите на 170 физически и на три юридически лица, оръжейно ембарго и замразяване на авоарите и визови забрани за още четири лица, които ЕС смята за отговорни за изчезвания на хора.

България е за отпадане на първата група санкции, тъй като те съществуват отдавна, обхващат повече  лица отколкото ограничителните мерки срещу Русия и са трудно защитими в съда. Страната ни обаче се нарежда между държавите, които смятат че оръжейното ембарго и санкциите срещу четиримата отговорни за тежки престъпления трябва да останат