Европа гледа с неодобрение на готовността на Турция и Саудитска Арабия за намеса в Сирия. Това заявиха днес върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и първите дипломати на Франция и на Холандия, която в момента председателства ЕС.

В същото време литовският външен министър Линас Линкевичус ги упрекна в "укротяване на агресор" с преговори, които Русия използва да продължава бомбардировките в Сирия и да използва бежанците от като оръжие против Европа и Турция.

"Само дни всички решихме мерки за деескалация и за спиране на военните действия", каза Могерини на влизане в съвет на външните работи в Брюксел тази сутрин. "Движението в противоположна посока не е това, което очакваме".

"Имаме план за спиране на военните действия и всички трябва да го спазват", каза холандският външен министър Берт Кундерс.

"Очакваме резултати в идните дни, връждебните действия трябва непременно да спрат", беше коментарът на френския му колега Жан-Марк Еро.

Турският министър на отбраната Исмет Йълмъз отрече тази сутрин вчерашните информации, че 100 турски военни с бойни машини са нахлули в северна Сирия снощи, за да отворят път за снабдяване на опозицията срещу войските на президента Башар Асад.

Миналата седмица Саудитска Арабия изпрати изтребители в турската база Инджирлик и обяви готовност за сухопътна намеса в Сирия, когато това поиска международната коалиция нанасяща въздушни удари срещу Даеш.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев каза в интервю за сп. "Тайм", че страната му "няма планове... за безкрайно присъствие в Сирия".

"Ние сме там, преследвайки съвсем ограничена и конкретна цел", каза той. 

Литовският външен министър Линас Линкевичус обаче обвини Русия, че "използва като димна завеса" международните преговори за политическо решение в Сирия, "за да продължат да преследват своите цели там" там.

"Трябва да преценим ситуацията адекватно, а не водени от пожелателно въображение и да разберем, че това партньорство (с Русия - б.а.) определено не е партньорство", каза той. "Последните информации за бомбардиране на болници и вземане на прицел на цивилни определено ще увеличи още повече бежанския поток. Да се превръщат бежанците в още едно оръжие в ръцете на агресорите е наистина тревожно".

"Това не е студена, а гореща война, не само в Сирия, но и в  Украйна", добави Линкевичус по повод вчерашните думи на Медведев, че Западът и Русия са в състояние на студена война, като тази преди разпадането на съветския блок през 1989 година. "Като обвиняват другите и търсят причините за това, в което сме сега, те трябва да погледнат първо себе си. Но те нямат такъв навик и аз много се безпокоя, когато видя сигнали за укротяване на агресор, което не се случва за първи път между другото и сега каузата да сме прагматични, конструктивни и да се върнем към сътрудничеството и диалога звучи много убедително, но ... ако тя се използва като димна завеса за лоши действия, смятам, че не е много обещаваща".

Сирия днес е в дневния ред на европейските външни министри заедно с опитите за сформиране на правителство на националното единство в Либия, кризисното положение в Молдова, санкциите срещу Беларус и климатичната дипломация, т.е. ролята на ЕС всички от международните му партньори да приложат договореностите от международната конференция по климата в Париж миналия декември.