Европейският парламент е готов да работи конструктивно за прилагане на очакваното споразумение между ЕС и Великобритания за бъдещето на нейното членство, но гаранции за законодателството, в което сделката ще бъде въплътена, не могат да се дават предварително. Това заяви днес председателят на парламента Мартин Шулц след разговори с британския министър-председател Дейвид Камерън.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се опитат в четвъртък и петък да постигнат общо съгласие по проекторешение за удолетворяване на четири групи искания на Обединеното кралство. Евентуалното споразумение би позволило на Камерън да насрочи обещания от него референдум за оставане или излизане от ЕС за юни т.г. Ако британците отговорят, че искат страната им да остане част от ЕС, Комисията трябва да предложи законодателни актове, които да прилагат на практика споразумението, а законодателните органи на ЕС - Съветът на министрите, представляващ държавите-членки и Европейският парламент да ги приемат.

"Аз дадох на министър-председателя ясен сигнал, че ще бъдем максимално възможно конструктивни ... да намерим конкретните решения на проблемите поставени от Обединеното кралство", каза Шулц. "Когато Комисията сложи текста на масата, ние веднага ще се заемем с него... Но аз не мога да давам гаранции за резултата от бъдещ законодателен процес".

Камерън не говорѝ пред журналистите. Той отклони първоначалното искане на парламентаристите да се изправи пред тях в пленарна зала. Посещението му в парламента беше сведено до среща при закрити врати с Шулц и с представители на три от общо осем политически групи - Европейската народна партия, Социалистите и демократите и Алианса на либералите и демокатите за Европа. Първоначално предвиденият формат включваше всички лидери на групи, включително Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство, който е остър критик на Камерън.

Последният е изправен пред трудната задача да "продаде" проектосделката като "добра за Британия" на една в голяма степен евроскептична и разделена по отношение на ЕС публика у дома. Според последните социологически данни гражданите на Обединеното кралство са разделени почти поравно между лагерите за оставане и за излизане от съюза. Изходът от референдума ще зависи от колебаещите се.

Камерън очевидно не желае с изявите си преди срещата на върха да дава поле за критики на сделката от антиевропейската си опозиция и на евроскептичното крило на собствената си Консервативна партия. Те твърдят, че в досегашните преговори той е изтръгнал от останалите 27 страни в ЕС недостатъчни отстъпки, които са под очакванията на британското общество.