Промените в Закона за закрила и развитие на културата, готвени от Министерство на културата, целят „единствено и само унищожаването на извънстолични театри и превръщането им в арена за изява на популярни лица от екрана („мечки“)“, заявяват от трупата на Родопския драматичен театър в писмо до народните представители от Смолян. Според артистите готвеното преобразуване ще обрече целия смолянски регион на бездуховност.

Писмото, адресирано до Даниела Дариткова от ГЕРБ, Дора Янкова от БСП, Петър Кадиев от АБВ (зам.- председател в комисията за култура в Народното събрание)и Мустафа Карадайъ от ДПС. Бездействието от страна на депутатите артистите казват, че ще приема за „национално предателство“.

Пълен текст на писмото: 

„Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”-Смолян отново е поставен пред опасността от закриване. След като беше преустановена дейността му в периода 2010- 2014 година, той беше „създаден” отново с Министерско постановление и веднага хвърлен на пазара без трупа, без администрация, без техническо оборудване и без нито един спектакъл. В резултат на това за две години театърът натрупа дефицит от 45 600 лв. и вече е в списъка на осемте застрашени културни института.

На 18.02.2016 година в интервю по БНТ зам.-министърът на културата Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в Закона за закрила и развитие на културата, на базата на които ще се преобразуват застрашените културни институти в „открити сцени или държавни сцени – нещо, което още не е уточнено”.

Ние, колективът на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, настояваме незабавно (в качеството си на народен представител на гр. Смолян) да направите всичко възможно да възпрепятствате промените в Закона за закрила и развитие на културата, които целят единствено и само унищожаването на извънстолични театри и превръщането им в арена за изява на популярни лица от екрана („мечки“), като с това целият смолянски регион ще бъде обречен на бездуховност.

Разчитаме на вашата активна гражданска позиция. В противен случай, Вашето бездействие не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

От целия състав на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов” – Смолян“

Площад Славейков