БЕРЛИН - Какво търси един опасен терорист в Бундестага (германския парламент) и то на заплата? Това не е виц, а скандал, разтърсил Германия.

Става въпрос за Кристиан Клар (63 г.), член на някогашната западногерманска терористична организация Фракция Червена армия, дирен навремето из цяла ФРГ и Европа за 9 политически убийства и 11 опита за покушения.

Заловен и съден, той прекара 26 години в затвор и през 2010 г. излезе на свобода.

Да изброим само няколко от престъпленията на Клар.

През април 1977 г. той застреля главния прокурор на ФРГ Зигфрид Бубак. Три месеца по-късно заедно с друга терористка – Бригите Монхаупт, ликвидира шефа на Дрезднер банк Юрген Понто.

Клар е сред главните организатори на отвличането и убийството на президента на Сдружението на работодателите Ханс Мартин Шлайер. Неговият труп бше открит на 18 октомври 1977 г. в багажника на изоставен автомобил.

Нито по време на процеса срещу него, нито по-късно се покая.

Снимка от полицейското досие на Клар при издирването му през 1982 г.

Сега става известно, че екстерористът, ако изобщо има бивши терористи, работи като експерт в екипа на депутата от крайната левица – Ди Линке, Дитер Дем (65 г.). Клар съставя графики, обработва снимков материал и поддържа техниката в офиса на депутата. Разбира се срещу заплащане и то от държавата, която навремето наричаше «кочина». Бивш държавен враг на държавна хранилка?

Да уточним – на всеки германски депутат се полагат по 19 913 евро месечно за възнаграждения на негови съветници и експерти. Единствен той може да реши кого да назначи. Длъжен е обаче да представи в Бундестага списъка със сътрудниците си и техните възнаграждения.

Всички сътрудници на народните представители имат специални пропуски, които им позволяват достъп да съответната сграда, където е бюрото на депутата и офисите на неговите експерти. Това е огромен комплекс от здания в непосредствена близост до Райхстага. Притежателите на тези пропуски обаче нямат право да влизат в Райхстага - сградата, където заседава Бундестагът. Там се намират пленарна зала, кабинетите на председателя на парламента и на неговите заместници, заседателните помещения на парламентарните групи.

За достъп до Райхстага се изисква друг специален пропуск. Точно такъв наскоро е заявил депутатът Дем за сътрудника си Клар. Преди да се издаде такъв пропуск – синя карта, от администрацията на Бундестага са длъжни да направят проверка на лицето, кандидат за въпросния пропуск. Всъщност подобна проверка се извършва по молба на ръководството на Бундестага от контраразузнаването и от Федералната криминална служба.

На Кристиан Клар е отказано с мотива "по причини за сигурност". Така се стига и до разкриването на неговото назначение в екипа на депутата Дитер Дем.

В момента със случая се занимава Съветът на старейшините към Бундестага, не е изключено той да повери казуса на специална парламентарна комисия.

От партията Ди Линке оповестиха, че Кристиан Клар си е изтърпял наказанието – 26 години лишаване от свобода. Точно на такива хора трябвало да се осигурява работа, което пък било най-добрия принос за ресоциализиране.

Михаел Фрийзер, експерт по вътрешни работи от партията на Меркел – ХДС, е категоричен: «Терористи няма какво да търсят в политиката!»

За експерта по историята на Фракция Червена армия (RAF) Бутц Петерс назначаването на Клар е в разрез дори с логиката на RAF – да допуснеш да се изхранваш от държава и система, срещу която си се борил с проливане на кръв.

Фракция Червена армия тероризираше ФРГ от 1970 до 1998 г. – нападения, атентати срещу политици, магистрати и бизнесмени, взимане на заложници. В този период бяха убити 61 души. Целта на основателите на терористичната организация Андреас Баадер, Улрике Майнхоф и Гудрун Енслин беше разрушаване на правовата държава ФРГ.

Самият Кристиан Клар е от "второто поколение" терористи от RAF. През 1998 г. те обявиха, че се саморазпускат, RAF оставала в историята.

Това явно не е така. През юни 2015 г. и в началото на тази година трима все още издирвани терористи от Фракция Червена армия извършиха нападения на бронирани автомобили, превозващи големи суми. И в двата случая опитите им за обир не успяха, но и до този момент не са заловени.