Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател. Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси.

Това се казва в позиция на актьорската гилдия от Народния театър, подписана от 72-ма души във връзка с изразеното отношение на Христо Мутафчиев към мерките на Министерството на културата за редица български театрално-сценични институти, пише БГНЕС.

"Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация. Защото такъв съюз е conditio sine qua non за съвременна европейска България и бъдещето развитие на изкуството у нас, пишат още театралита.

Поради тези причини ние, колективът на Народния театър „Иван Вазов“, изискваме г-н Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България, се казва в позицията.

Актьорите цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи“.

"Поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес", заявяват театралите.

Вчера протест срещу Министерството на културата имаше и в благоевградския Драматичен театър. Той е сред осемте културни института на държавни разноски, заплашени от преобразуване в открити сцени без артистична трупа. Висшето арт ведомство заличи натрупаните от тях дългове към държавата, но ги подкани да направят оздравителен план. Ако в срок от 3 месеца не направят нови дългове, статутът им ще бъде запазен. Ако не – трупата им ще бъде освободена, а театралната сцена в Благоевград ще приема само гостуващи спектакли.

„Министерството на културата – в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов – от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура“, заявиха в открито писмо благоевградските театрали.