Един човек разтърси пазарите. В понеделник паундът загуби 2,1 на сто от стойността си спрямо долара. Не звучи потресаващо, но е най-големият срив от 7 години и то само за ден. Тогава котировките паднаха заради турбуленциите по време на финансовата криза. Сега вината е на един ексцентричен, зле фризиран лондончанин. Борис Джонсън, столичният кмет, който оповести, че ще се бори за излизането на Великобритания от ЕС. Тъй като Джонсън е един от най-харесваните политици от консервативната партия, търговците на валута най-вероятно се опасяват, че се увеличава рискът от Brexit (излизане на Великобритания от ЕС – б.р.).

Несигурността ще продължи. Едва след 4 месеца, на 23 юни, британците ще гласуват на референдум дали Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС.

Датата оповести премиерът Дейвид Камерън, партиен другар на Джонсън. Наред с това Камерън заяви, че след отстъпките, които е извоювал по време на Европейския съвет в Брюксел, той ще бие барабана за оставането на страната му в ЕС. Предизборната битка започна.

И БОРИС ДЖОНСЪН СРЕЩУ КАМЕРЪН: ПОИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС

Съдбовен въпрос за Великобритания и за Европейския съюз. За гушите се хванаха привърженици и противници на Brexit, в чиято клопка е целият континент.

Икономически аргументи играят важна роля в предизобрна борба. По телевизията Камерън заплаши, че излизане на страната от ЕС би било заплаха за работни места и че чужди предприятия ще престанат да инвестират във Великобритания.

Десетки управителни съвети на листвани на борсата предприятия публикуваха отворено писмо, в което посочиха предимствата на членство в ЕС и предупредиха за опасностите от Brexit.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ПОСТИГНАХА СДЕЛКА С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Крупните германски предприемачи също призовават за оставане на кралството в съюза. В това няма нищо чудно. Великобритания е втората по мощност икономика в ЕС и един от най-важните търговски партньори на Федералната република. Благодарение на членството в ЕС сделки и инвестиции през Ламанша са безпроблемни. Ако британците биха решили на референдума за излизане от съюза, страната им няма да е изведнъж извън борда. Британското правителство би имало две години време, за да договори с Брюксел правила за живота след развода.

По време на такъв труден и продължителен дебат не би било ясно какви усровия ще бъдат договорени за бъдещата търговия и инвестиции – лошо за предприятията, лошо за икономическия ръст. Точно тези опасения са причината за загубите на паунда спрямо долара.

В понеделник рейтинг агенцията “Мудис” изрази категорично мнение, че при победа на привържениците на Brexit страната ще загуби кредитно доверие. Това би довело до поскъпване на кредитите. Ще е във вреда и на британската икономика.

ВРЕМЕ Е ДА ПОГОВОРИМ ЗА "БРЕКЗИТ"

Резултатите от допитвания сочат предимство ту на едната, ту на другата страна. Социолози обаче очакват, че все още колебаещи се избиратели в крайна сметка ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Не от любов към европейския проект, а защото избирателите се страхуват от рискове.

В болшинството си пердприемачите на Нейно Величество подкрепят кампанията за оставане в ЕС. Трябва обаче да се отбележи, че в този лагер има и кресливо малцинство, което бие камбаната за Brexit. Това са малки фирми, които почти нямат износ. Те се оплакват от конкуренцията, идваща от други държави членки на ЕС, както и от прекалено голяма намеса на Брюксел с неговите директиви. Точно по този съдбовен за страната въпрос икономиката е разединена.

Има и друг момент. Най-големият съюз на работодателите CBI категорично похвали постигнатото от премиера Камерън в Брюксел и се обяви за оставане на страната в ЕС. От ръководството на британската Търговска камара обаче са на обратното мнение – отстъпките на ЕС изобщо не отговаряли на очакванията на икономиката. Не се знаело, дали оповестеното е правно релевантно. Но от Търговската камара допълниха, че ще бъдат неутрални по темата за Brexit, тъй като нямало ясно мнозинство по въпроса. В камарата участват и крупни, и малки фирми (първите за оставане в ЕС, вторите против – б. р.).

БОРИСОВ: КРАЙНАТА ЦЕЛ Е ДА ЗАПАЗИМ ЕДИНСТВОТО НА СЪЮЗА

Кметът на Лондон Борис Джонсън се оттегля от поста през май. Гражданите ще избират нов градоночалник. Консервативният кандидат Зак Голдсмит, както и Джонсън, е за Brexit. Така и двамата политици се изправят срещу най-важния бранш в техния град – банките и застрахователите. Техните представители предупреждават, че при Brexit финансовият сектор сериозно ще пострада, банките биха преместили част от дейността си в държави от Еврозоната. Консерватори критикуват съпартиеца си Джонсън – ако се сбъдне желанието му за Brexit, то тогава в негова чест Франкфурт на Майн и Париж щели да му съградят паметник.

Лоша перспектива за един британец.

-----

* Бьорн Финке е кореспондент в Лондон на в. “Зюддойче цайтунг”, откъдето препечатваме коментара му.