Безсмислието на човешкия живот в театър „Азарян“. Спектакълът „Аз, Сизиф“ на Веселка Кунчева ще има едно представление на 9 март на най-новата сцена у нас, в Националния дворец на културата. Сред това той тръгва на европейско турне, като е селектиран в програмата на осем фестивала в цели шест страни.

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение“, пише Албер Камю в „Митът за Сизиф“.

Върху това се фокусира и спектакълът на драматурга и режисьор Веселка Кунчева – повторението на едно и също действие, наречено човешки живот.

На осем фестивала в шест държави ще бъде представен „Аз, Сизиф“.

„Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот –казва Кунчева. – В спектакъла изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си.“

Повторението на едно и също действие, наречено човешки живот…

Сценографията и куклите в „Аз, Сизиф“ са дело на Мариета Голомехова, а музиката – на Христо Намлиев. Спектакълът е с участието на Стоян Дойчев, а текстът се изпълнява от Леонид Йовчев. Хореографията е поверена на Мария Димитрова, а осветлението – на Веселин Христов.

Постановката тръгва на световно турне през април. Селектирана е за цели осем фестивала в шест страни, сред които: Лерида, Испания; Сан Себастиан, Испания; Магдебург, Германия и др., където Театър Азарян и Пъпетс Лаб ще представят „Аз, Сизиф”.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ