В сряда Европейската комисия ще обяви проект за механизъм за подпомагане на държави изпаднали в хуманитарна криза заради рязко увеличен приток на мигранти на тяхна територия, съобщи днес европейски източник пожелал анонимност.

България е сред страните потенциално нуждаещи се от такава помощ, въпреки че положението по южните ѝ граници в момента е спокойно, каза източникът.

Да се създаде такъв механизъм реши последната среща на върха на ЕС на 18-19 февруари. Виж точка II,8 (g) от заключенията на Европейския съвет.

Отделно Комисията подготвя план за спешна хуманитарна помощ, която Гърция поиска, след като Македония затвори границата си за мигранти и близо 22 000 от тях останаха блокирани на гръцка територия. Австрия наложи дневно ограничение за 3200 преминаващи границата ѝ и 80 молби за убежище.

Незаконните пристигания в Гърция от началото на годината надвишават 100 000, а за миналата са над 800 000. По-голямата част от влезлите от Турция са продължили през Западните Балкани към Централна и Западна Европа.

Днес македонската  полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици иракчани и сирийци, които събориха железен портал върху ж.п. линия, свързваща двете страни. Около 8000 мигранти чакат в близкото крайгранично селище Идомени, събощават местните медии.

БЕЖАНЦИ АТАКУВАТ С КАМЪНИ И ПРЪТИ ГРАНИЧНАТА ОГРАДА НА МАКЕДОНИЯ

В отговор на австрийското решение и на среща на вътрешните министри от Балканските страни без Гърция, на която Виена беше домакин миналата седмица, правителството в Атина повика посланика си от Австрия за консултации и заплаши с вето върху решенията на ЕС, ако бъде изолирана.

Опасността от това е реална през май, когато вътрешните министри на ЕС трябва да се произнесат за това дали Гърция е въвела ред по морската си граница с Турция, откъдето влиза основния миграционен поток.

Ако констатацията им е отрицателна, държавите от Шенгенското споразумение могат да въведат контрол по някои от вътрешните си граници за период от до две години. На 12 февруари те дадоха на Гърция три месеца да приведе граничния си режим в съотвествие с изискванията на зоната.

От утре председателят на Европейския съвет Доналд Туск заминава на тридневна обиколка в Австрия, Словения, Хърватия, Македония и Гърция в пореден опит за европейско решение на миграционната криза.

На 7 март  е насрочена среща на върха ЕС-Турция, където европейците ще настояват за рязко намаляване на миграционния поток в съответствие с двустранното споразумение за това. Десет дни по-късно миграцията ще е основна тема в редовна среща на върха на ЕС.

Германската канцлерка Ангела Меркел в необичайно емоционално интервю пред телевизия АРД снощи заяви, че е решена да не допусне изолация на Гърция.

„Можете ли сериозно да повярвате, че страните от Еврозоната се бориха докрай за това Гърция да остане в еврото ... за да позволят една година по-късно Гърция да изпадне в хаос?“, каза Меркел, добавяйки , че вижда като свой дълг „тази Европа да намери път заедно“.