Ако се храните нездравословно, ако често препивате и имате постоянно чувство на умора, то е добре да помислите за детоксикация на черния си дроб. Точно този орган е отговорен за прочистването на вредните химикали в тялото ви и понякога се нуждае от малко помощ. Ето 10 неща, които определено подпомагат функционирането на черния ви дроб, така че да се почувствате по-добре.

 

Брюкселско зеле

 

Повечето хора не ядат брюкселско зеле. Това е нещо, което явно се предава по наследство. Ако родителите ви не го ядат, не го ядете и вие. А в такъв случай най-вероятно и вашите деца ще се мръщят като го видят. И все пак това е възможно най-добрата храна, подпомагаща дейността на черния дроб. Брюкселско зеле е "натъпкано" със сяра, която подпомага прочистването на прочистването на тялото от токсини.

 

Глухарче


Да, за глухарчето става дума, а не за руколата. Трудно ще намерите глухарчета в магазина, но пък може да потърсите чай от този плевел в някоя аптека. Най-лесно е да си го наберете сами.Вероятно привикването с вкуса му няма да е особено лесно, но ако го добавите към хранителния си режим, наистина може да направи чудеса за черния ви дроб.

 

Пийте

 

Не алкохол, разбира се. Той си е вреден за черния дроб. Но почти всички други напитки му помагат. Сок, чай и вода са най-естествените начини за детоксикация на организма. Хората, които пият повече вода по-рядко имат проблем с черния дроб.

 

Вземайте цинк

 

Цинкът е много добър преработката на алкохола във вещество, с което на организма ви ще е по-лесно да се справи. Ето защо, ако се отдадете на вечер с много вино, бира или твърд алкохол, тогава е много добра идея да се вземе таблетка с дневната доза цинк.

 

Куркума

 

Куркумата е подправката, която придава цветът на кърито. Тя идва от Индия и успешно се бори с възпаления по цялото тяло. Особено е ефективна за черния дроб. Така че, ако имате чернодробна инфекция или друго възпаление обилна доза куркума може да бъде много полезна.

 

Яжте като заек

 

Яжте голямо количество моркови всеки ден. Те са полезни за черния дроб. В тях има протеини, които са много ефективни при премахване на токсините. Да не говорим, че морковите са пълни с витамини и минерали, които ви държат здрави.

 

Кофеин

 

Дори и на пръв поглед да не ви изглежда твърде здравословно, кофеинът всъщност е високо ценен от холистични професионалисти. Кофеинът в кафето помага на чернодробни канали да освободят своите токсини в дебелото черво, така че те могат да напуснат тялото. След като черния дроб се освобождава от тях може да продължи детоксикацията на тялото ви.

 

Магарешки бодил

 

Магарешкият бодил произвежда вещество, което представлява защита на черния дроб. То укрепва клетките на външната мембрана на черния дроб. Това подобрява регенеративните им функции.

Грейпфрут

 

Ако не сте голям фен на морковите, то яденето на грейпфрути е алтернативен начин да получите протеини, които вършат добра работа за прочистване на черния дроб. За грейпфрутите е доказано и че са полезни за намаляване на холестерола. Този плод е вкусен и с ниско съдържание на калории, така че наистина няма да сбъркате, ако го включите в диетата си.

 

Яжте органична храна

 

Органичната храна е винаги по-добрият вариант. Просто защото в нея ги няма химикалите, които присъстват в продуктите, които са третирани с пестициди. Именно тези химически обработени храни са една от най-големите тежести за черния дроб.