Iditarod е едно от най-великите състезания в света. От малкото останали до днес маратонски надпревари. Датира от 1973 г. и представлява надбягване с кучешки впрягове на дистанция от над 1000 мили (повече от 1600 км) в Аляска. Във всеки отбор трябва да има по 16 четириноги, които се сменят.

Тази година Iditarod стартира в събота, 5 март. Традиционно тръгва от Анкоридж и финишира в Ноум.

Церемониалния парад на старта в Анкоридж. Снимки туитър

За трети пореден път обаче организаторите се сблъскват с голям проблем - няма достатъчно сняг. Не и за специалния церемониален парад в града. Прекроява се почти цялото трасе, тъй като и в пустошта има огромни “черни петна”.

Така организаторите отново прибегнаха до познато “упражнение” - седмици преди старта сключиха договор с местната железопътна компания, която с товарни влакове доставя сняг от Феърбанкс. 

Машини и десетки хора са ангажирани в това да разтоварват “настилката” и да я разпределят на местата, на които липсва.

Поредният товарен влак със сняг.

“Цялата зима беше много топла и суха, казва Тим Съливан от компанията “Аляска Рейлроуд”. - В последната седмица температурите не са паднали под 40 градуса (бел. ред. - по Фаренхайт, или около 4 по Целзий).”

А договорът с организаторите включва всичко друго, но не и такса за услугата. Железопътната компания не иска да ги “товари” в знак на съпричасност. В крайна сметка страшно много хора в Аляска са въвлечени в Iditarod. Надпреварата е една от техните запазени марки.

Така беше през миналата година.

Липсата на сняг и топлото време за трета поредна година се случват в Аляска и застрашават не само Iditarod. През нястоящата зима бе поставен рекорд за дни без валежи. В последните 50 години средната температура в Аляска се е повишила с 6,3 процента. Или два пъти повече от прогнозите.