Разговорите между ЕС и Турция за миграционната криза са блокирали. Причината са исканията на турския премиер Ахмет Давутоглу, срещу които възразяват членовете на провеждащшият се тази нощ в Брюксел Европейски съвет.

Италианският министър-председател Матео Ренци е заявил, че няма да подпише заключителен документ, в който не се споменава проблемът със свободата на печата в Турция, съобщиха в Туитър източници от делегацията на страната му.

Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - са се обявили против това ЕС да приема бежанци направо от Турция в замяна на икономическите имигранти, които ѝ връща. Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че е наложил вето на това предложение.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас бе цитиран многократно от медиите на страната му да казва, че нови глави в присъединителните преговори на Турция могат да се отварят, ако тя отбележи необходимия  напредък и отговори на критериите.

Това означава, че няма единодушие поне по две от исканията на Давутоглу - този месец да бъдат отворени още пет преговорни глави и ЕС да приема бежанци направо от страната му реципрочно на върнатите в нея икономически мигранти. Освен това той иска безвизов режим за турците в ЕС това лято и удвояване на еврофинансирането на 2,7-те милиона бежанци в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година.

"Турция изнудва Европа", заяви в телевизионно интервю бившият министър-председател на Белгия Ги Верхофстадт, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент.