"Пилот сообщил, что диспетчеры Болгарии и Румынии запрашивали его, есть ли на борту "запрещенный пассажир". Собирались поднимать перехватчики", написа в профила си в Twitter вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин, докато прелитал на въздушното пространство над двете страни. Преводът:

"Пилотът съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали дали на борда има "забранен пътник". Готвеха се да вдигат прихващачи".

Рогозин беше гост на тържествата по случай 9 май в Тираспол - столица на отцепилата се от Молдова проруска територия Приднестровия, популярна на румънски и като Транснистрия. Заради конфликта между Русия и Украйна обаче Киев не позволил на правителствения самолет да използва въздушното пространство на страната и това наложило Рогозин да използва българско и румънско небе. 

"Добре, че Украйна не е Русия. Иначе трябваше да я прелитаме 20 часа", написа също в социалната мрежа руският вицепремиер.

Дмитрий Рогозин бе посланик на Русия в НАТО от 2008 до 2011 година, когато зае поста на вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс. Той е включен в списъка със санкции и на САЩ, и на ЕС и няма право да стъпва на териториите на тези страни. Това обяснява въпросите на българските и румънските авиодиспечери, ако написаното е истина. 

След налагането на визовите санкции Рогозин скандализира с друг свой туит:

"Ако си мислите, че благодарение на вашите визови санкции, сте се освободили от мъката да видите у вас мен и моите колеги, то искам да ви уверя, че руският военнопромишлен комплекс има редица други начини да се придвижва по света - освен екскурзиите с туристическа виза"

На 28 декември пък реши да поздрави приятелите от НАТО със снимка на бойна ракета, Снежанка и Дядо Мраз.