Предстоящият вот за Европейски парламент отложи събарянето на незаконно ромско гето в Стара Загора за след изборите.

Или поне това е една от причините, която полицията в Града на липите изтъкна, за да откаже да охранява премахването на 43 незаконни ромски къщи, което бе обявено за този уикенд.

Кметът на града Живко Тодоров заподозря предизборен акт от страна на управляващите, за да спечелят гласовете в ромския квартал. 

Пред Клуб Z Тодоров коментира, че акцията била съгласувана с МВР преди цели три седмици. В събота обаче градоначалникът получил писмо, с което от полицията го уведомявали, че не могат да охраняват мероприятието и предлагат то да се състои след 30 май. Вотът е на 25 май. Мотивите, които от МВР изтъкнали били недостатъчен капацитет. Униформените били заети с ограната на изборите, с охраната на границата (заради имигрантската вълна), с охраната около мероприятията за Празника на розата (който е в началото на юни), разказа Тодоров.

Цялата акция трябвало да продължи 15 дни, като от общината са поискали и присъствието на жандарми. 

"Подозирам политически мотиви с оглед на това да се спечели електоратът в ромския квартал. За събарянето на незаконните постройки се знае много отдавна. Олекваме пред обществото", посочи Живко Тодоров. 

По думите му тези къщи отдавна е трябвало да бъдат съборени и нямало вариант да бъдат узаконени. Намират се в парк "Борова гора" в непосредствена близост до Аязмото. С годините махалата се разраствала, а с това и случаите на незаконна сеч и палежи.