"Мисля, че е важно в този момент да се подкрепи Белгия и да се даде сигнал на терористите и на тероризма, че имаме воля и не се страхуваме". С тези думи Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър влезе днес в извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС, свикан, за да обсъди реакцията на 28-те на атентатите в Брюксел.

"Ситуацията в момента предполага да мислим в по-различен аспект, да търсим по-голяма ефективност, да излизаме от класическите досегашни схеми", каза тя.

Черновата на заключителната декларация на министрите обаче главно припомня проектозаконодателството за борба с тероризма, предложено по настояване на Франция след атентатите в Париж от 13 ноември 2015 година, което европейските законодатели още бавят.

То включва създаване на европейски регистър на резервациите за полети, създаване на европейска гранична и брегова охрана, въвеждане на систематичен контрол на гражданите на ЕС по външните му граници и затягане на режима за притежаване на огнестрелни оръжия.

Регистърът, който е доказано средство за проследяване на движенията на терористите и се използа в САЩ и в малка част от страните на ЕС, е заседнал в Европейския парламент, където левицата и зелените отказват да го подкрепят, след като държавите-членки се споразумяха по него в Съвета. В същото положение е систематичният контрол по границите.

Днешните събития в Белгия показаха спешната необходимост от тези мерки, без които терористите свободно влизат и излизат от ЕС.

Оказа се, че поне един от атентаторите-самоубийци, взривилия се на летище Завентем Ибрахим ел Бакрауи, с неизлежана деветгодишна присъда за стрелба срешу полицаи, два пъти през миналата година е пътувал до Турция в опит да се прехвърли оттам в Сирия. Турските власти два пъти са го връщали в Европа с предупреждението, че е потенциален джихадист, но Холандия и Белгия са го оставили на свобода.

По-малкият му брат, Халид ел Бакрауи, със също неизлежана петгодишна присъда за кражби на коли, е бил на сайта на Интерпол  като издирван за тероризъм, но е отсъствал от архива на търсените лица на белгийската федерална полиция, предадоха агенция Белга и телевизия РТЛ.

По европейската гранична агенция, както и по ограниченията за притежание на оръжие държавите членки все още се договарят и оптимистичният сценарий е, че ще постигнат съгласие до юни. Тогава обаче с тези досиета трябва да се заемат евродепутатите и колко време ще преседят при тях никой не знае.

За приемане на регистъра на резервациите през април и завършване на целия законодателен пакет за борба с тероризма призовава черновата на министерската декларация.

Останалата част от нея съдържа мерки за повече обмен на информация между националните служби за сигурност и по-пълно използване на специализираните бази данни. Има предложение за специализирана платформа за обмен в реално време на информация, свързана с тероризма между националните служби за сигурност, както и за екип от национални експерти за връзка в създадения през януари европейски център за борба с тероризма.

Запитана дали Белгия се очертава като проблемна точка в ЕС по отношение на тероризма, Бъчварова отговори: "Не мога да кажа, не би било коректно, без да познавам цялата ситуация, но факт е, че има проблеми там, където има различни общности и трябва да се намери този модел, по който разграничението да не генерира такива проблеми".

Тя беше въздържана за евентуални ограничения на свободите в интерес на сигурността: "Не ми се иска това да се случва и затова на мене ми се струва, че трябва да има по-голяма проактивност на политическите мерки и да има повече оперативна работа, трябва да има повече яснота за цялата процедура, когато се разкриват, разобличават и наказват терористите".