От 1 април ще има нов подход при проверка на здравноосигурителния статус на лицата, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на съвместна пресконференция с министъра на здравеопазването Петър Москов.

"Досега се зачиташе, че лицето е здравноосигурено само на база на заявленията за регистрация на трудовите договори. Ще си направим труда да направим преценка дали са постъпили действително осигурителни вноски, защото има голямо разнобразие от примери - работодателят уведомява, че сключва договор, но не уведомява, че го прекратява", каза Горанов.

Здравният министър Петър Москов съобщи, че благодарение на увеличените приходи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е внесъл предложение в нейния надзорен съвет разходите за неотатологични клинични пътеки да бъдат увеличени с 3 млн. лв., а тези за лечение на онкологично болни - с 12 млн. лева.

Това ни дава възможност да гарантираме на всеки един български гражданин пълноценно, без чакане, нуждата от лъчелечение и радиохирургия, каза Москов.

Той съобщи и че е внесъл предложение за увеличаване на средствата за прегледи на диспансеризирани хипертоници с 4 млн. лв., което ще им даде възможност за 4 диспансерни прегледа годишно. Москов обещава допълнително и над половин милион направления за специалист.

Според Москов "неизвестни, анонимни чиновници от НЗОК преговаряли с анонимни представители на съсловни организации", заради което били намалени цените на неонатологичните и онкологичните клинични пътеки, като сега този проблем щял да бъде решен с допълнителните средства.

На годишна база между този и следващия април разчетите на касата дават увеличение с 36 млн. лв. на доболничната помощ, като 8 млн. са в първичната медицинска помощ, коментира Москов протестите на джипитата, които започнаха днес.

Москов и Горанов дадоха съвместната си пресконференция, за да обяват нови успехи на кабинета в областта на здравеопазването, точно в деня, в който личните лекари започнаха да протестират.

Пръстовият отпечатък засега няма да се въвежда при личните лекари

В същото време от НЗОК съобщиха, че засега т.нар. пръстовият отпечатък няма да влиза при джипитата.

Биометричният идентификатор ще влезе първо в болниците, съобщиха от касата в отговор на опасенията на общопрактикуващите лекари, че тази система ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.

"Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведена след първото полугодие на 2016 г. само в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и по никакъв начин не може да има отношение към работата и прегледите, осъществявани от общопрактикуващите лекари", уверяват от осигурителния орган на сайта си.

ПРОТЕСТЪТ НА ЛЕКАРИТЕ ЗАПОЧНА

СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ СРЕЩУ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ