Ректорът на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" професор Пенчо Гешев отрече в сутрешния блок на Нова телевизия купуването на изпити да е масова практика. Той гостува в "Здравей, България" по повод скандала с уволнения вчера проф. Николай Колев, поискал си секс или пари от студентка, за да й уреди трудния изпит по физиология.

УВОЛНИХА ПРОФЕСОР ОТ НСА, ИСКАЛ СЕКС ИЛИ ПАРИ ЗА ИЗПИТ ПО ФИЗИОЛОГИЯ (ВИДЕО)

Колев падна в капана на "Господари на ефира", тъй като момичето се оказа бившата адреналинка Ваня. Похотливият професор бе изхвърлен от академията още след първия епизод на аферата. А предстоят още два, в който той ще бъде изобличен.

"Поздравявам Ваня за смелостта и куража, които е демонстрирала, но категорично отричам твърденията, че това е масова практика при нас, каза Пенчо Гешев, който в края на миналата година бе преизбран за ректор. - Още вчера, на извънредно събрание академичният съвет взе решението да уволни незабавно професор Колев. Признавам, че преди година получихме два сигнали за искани пари за уреждането на изпит, но единственият начин това да се докаже е с участието на полицията и провеждането на акция с белязани пари. В противен случай нищо не може да се докаже."

Ваня потърсила Колев, тъй като имала да взема свободноизбираеми предмети в кадетра "Футбол и тенис", в която е сектора на скандалния професор - ръгби. Тогава той сам предложил услугите си да й уреди изпита по физиология.

"Професор Колев има два мандата като декан на Треньорския факултет и може би от тази позиция се е опитал по някакъв начин да манипулира студентката. Никога досега не е показвал, че има подобни намерения, обясни Гешев. - Пак ще се повторя, не смятам, че това е практика. От катедрата по физиология излязоха с официална декларация, с която се разграничават от неговите действия. Тук говорим за личен интерес на Колев към Ваня, а не за схема. Аз лично разговарях и с ръководителя на катедрата - доцент Стефан Стефанов, който отрече думите на професор Колев, че има "път на парите".

Красимир Луканов от "Господари на ефира" и репортера на предаването Боби Ваклинов обаче са на различно мнение от Гешев - според тях, купуването на изпити е масова практика в българското образование.

"Този случай нанесе жесток удар по авторитета на Национална спортна академия, призна Пенчо Гешев. - Моят апел към всички студенти е, ако имат конкретни впечатления, че даден изпит не се урежда по регламентиран начин, да подават сигнали. Само така може да решим този проблем. Виждате, че когато има доказателства, проблемът се решава."