Мартин Чой е първият българин, който ще участва в световния шампионат по издръжливост (ендурънс), част от който е прочутото състезание "24-те часа на Льо Ман". Надпреварата е още следващия уикенд.

Големият пробив става възможен заради присъединяването му към тима "БМВ Моторрад България" и подкрепата на БМВ и бензиностанции "Еко".

Мартин Чой (в средата) пред стадион "Васил Левски"

Машината му BMW S1000 RR1000 е оборудвана със специални задни и предни спирачки, пригодени за по-голяма издръжливост, а също така с нови джанти и допълнителен резервоар. Останалите характеристики на мотора са непроменени от последното подобрение в завод на BMW. Тестван е в специални условия. 

С този мотор Мартин Чой ще участва в 5 състезания от световния шампионат, 10 кръга от европейския шампионат, както и 7 кръга от българския национален и източноевропейски шампионат по мотоциклетизъм.

Той е изкарал двуседмичен лагер в Испания, където е тренирал заедно с останалите си двама съотборници. Целта е била те да свикнат с мотоциклета и помежду си. В Льо Ман, пък и по другите състезания, ще карат средно по осем часа на смени от по 1 ч. Целта е в този час да се поддържа високо темпо, като разликите във времената да не са големи - не повече от две секунди. 

"Сбъднах още една мечта, каза Чой. За всеки един професионален състезател истинските успехи се измерват с непрестанно развитие. Винаги съм искал да карам по истински писти и в най-големите шампионати."