Професорът и преподавател в Националната спортна академия (НСА) Николай Колев обяви в предаването “Събуди се” по Нова телевизия, че е станал жертва на “преднамерена и целенасочена кампания” в случая с адреналинката Ваня. 

Бившият ръгбист и декан на Треньорския факултет стана герой на предаването “Господари на ефира”, излъчило поредица от материали, в които Колев си поиска секс от студентката, за да ѝ уреди изпит по физиология и дипломиране.

Според професора, уволнен от НСА още след първия епизод, разговорът е манипулиран. Той и адвокатът му са завели дело и са сезирали прокуратурата, като според Колев тече досъдебно производство затова той не пожела да разкрие кой и защо стои зад “поръчката”. 

И В НСА ЗАЛОЖИХА НА СТАБИЛНОСТТА И ПРЕИЗБРАХА РЕКТОРА

Николай Колев направи намек, че станал жертва на кампанията заради избора на ректор в НСА на 17 декември миналата година, тъй като подкрепил проф. Даниела Дашева, която загуби от преизбрания проф. Пенчо Гешев. Той отказал да стане заместник на Гешев. Преди това в НСА имаше проверка от прокуратурата за финансови злоупотреби с бази. По думите на уличения - срещу Дашева.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЖЕНА МОЖЕ ДА СТАНЕ РЕКТОР НА НСА

"Не съм спокоен, притеснен съм от създалата се ситуация. Притеснен заради целенасочената кампания, която върви над 10 дена срещу мене в ефира на Нова телевизия. Притеснението е дотолкова, че тове е целенасочено, започна Николай Колев пред водещата Мирослава Иванова. - Ако истината беше такава е много просто, но не е такава. Позвнавам Ваня Георгиева от много отдавна. А тя изкара, че не сме се познавали. Познавам я още като стана студентка, представи ми я Цветанка Захариева от нашата катедра по тенис. Представи ми я като "нашата адреналинка", а не като специалистка по тенис. Тя имаше дълга връзка с едно момче от наше приятелско семейство. Идвали са при мен за съвети. После връзката приключи, не знам по какви причини, и Ваня изчезна за 2-3 години."

Според Колев, адреналинката се появила преди няколко седмици да търси справка докъде са стигнали изпитите ѝ. Тя търсила връзка с него по телефона, като накрая успяла да го намери. Първият им разговор никъде не бил отразен. А професорът проявил наивност, след като Ваня предложила да му направи масаж - с това си изкарвала хляба.

"Ваня ми каза: Аз имам желание да завърша, имам няколко невзети изпити, можеш ли да ми помогнеш, продължи Колев. Отговорих ѝ, че не мога, не преподавам тези предмети. Влезте във връзка с тия преподаватели, вижте кога са изпитите. В течение на разговора я попитах какво прави, след като прекъсна връзката си, от какво живее... Почнала да прави масажи, където има тази възможност - по хотели, офиси, и допълнително си докарва добър доход. Имах нужда от масаж, карам ски, спортувам. Попитах може ли да ме масажира, пък аз ще я препоръчам на жена ми и на приятели... Тя излезе с офертата за масаж. До този момент не съм имал съмнение в нейната коректност."

Разговорът не се провел по начина, по който бил представен и излъчен, твърди Колев:

"Това не е моят стил на говорене. Накъсан, непоследователен. Във видеото има наслагвания на кадри и звуци, което е изпълнението на основния сценарий да бъда компрометиран. Не мога да кажа как е станало, аз не съм употребявал думата секс в този контекст, не знам как е станало. Нейният глас е чист и коректен. А аз където трябва да говоря не може да се прочете, всичко е субтитри. Обяснявам ви, че това не са истинските мои думи. Аз претендирам и ще искам техническа експертиза на всеки един запис, направен по време на този монтаж. Точно така, както ми ги цитирате, не съм ги казвал. Мои думи са вадени от контектса, както си искат. Виждате ли в тези кадри моето лице и моят глас. Всичко това е в субтитри под лицето ми, под ръцете ми, под картината, където се намирам..."

Ръгбистът показа подписка в негова подкрепа и без негово знание - срещу материала на "Господари на ефира". Колев отправи въпроси защо Ваня не останала в хотелската стая, когато влязъл репортера Боби Ваклинов. Ако останала, лъжата й нямало да издържи. Не той е звънял в хотела, момичето го предложило. Професорът категорично отрече това да е практика за вземане на изпити в НСА. 

Единствените му думи, които Колев не отрича, са за изтеклите мандати като декан в НСА и как сега се чувствал най-добре. Не бил технически грамотен, за да обясни манипулацията, но е готов да се подложи на детектор на лъжата дори. Николай Колев позвъни пред водещата на съпругата си, която каза, че го подкрепя и ще се бори за истината заедно с него.

Колев обяви уволнението си като неправомерно. Трябвало да бъде извикан от академичния съвет, за да каже своята истина. Ръководството на академията пуснало декларация, която всички колеги на Колев в катедрата му трявало да подпишат - че той е уронил престижа на академията и се разграничават от него.

"Хората, които ме познават, знаят, че не съм способен на такова нещо, ще се боря докрай за изчистване на името си", закани се Николай Колев.