Какво стана:

Сутринта Нова телевизия излъчва видео карикатура на Чавдар Николов, както прави често. Клипът е качен на сайта NovaNews в рубриката на предаването „Здравей, България“ и в канала на карикатуриста Чавдар Николов в платформата за видео споделяне VBOX7. Както се прави всеки път. По обяд и двата записа изчезват. Изчезват и всички клипове от профила на Николов.

Защо стана:

Отделът за „Връзки с обществеността“ на Нова телевизия няма обяснение за случая. До края на работния ден медийната компания не обяснява на публиката какво се е случило. Реакция няма нито от страна на телевизията, нито от страна на автора, нито от страна на изобразените във видео карикатурата.

Каква карикатура:

Видеото е с продължителност 16 секунди. Първо е надписът: 681 – конска опашка. После е Хан Аспарух със знаме с конска опашка в ръка. Следва надпис: 2016 – свинска опашка. Накрая е Бойко Борисов със знаме със свинска опашка в ръка. Зад него е Динко. Има и още две момчета с анцузи.

НОВА СВАЛИ ВИДЕО КАРИКАТУРА С БОЙКО БОРИСОВ, ДИНКО И СВИНСКА ОПАШКА

Какви са резултатите:

1. Видео карикатурата с Хан Аспарух, Бойко Борисов, Динко и свинската опашка е видяна рано сутринта в ефира на Нова телевизия от – примерно – 5 човека. (нека са десетки хиляди, стотици хиляди, милиони... - това е пример) След като видеото изчезва и това е забелязано от потребители в интернет, видео карикатурата се появява в множество различни профили в YouTube и със сигурност след това е видяна от пет (а може и много повече – числото отново е примерно) пъти повече хора.

2. Нова телевизия е медия с високо обществено доверие и огромна публика. Мотото на новините е „Свободни да виждаме истината“. След изчезването на видео карикатурата, Нова телевизия се появява в едно изречение – заслужено или не - с думата „цензура“. От това страда авторитетът й.

3. Бойко Борисов е министър-председател също с високо обществено доверие. Често демонстрира раздразнение при обвинения за натиск върху медиите. След изчезването на видео карикатурата, името му се появява в едно изречение – заслужено или не – с името на Ердоган. От това страда авторитетът му. 

Кой все пак свали видеото:

Този, който може – хора с технически достъп до сайтовете NovaNews и VBOX7. Доколкото и двата имат обща собственост, можем да използваме обединяващото ги – Нова телевизия свали видеото.

И пак защо?

Липсата на този отговор отваря вратата за всякакви интерпретации. И всеки сам си търси обяснението. Така се раждат конспирациите:

- Едни си представят, че премиерът е изразил неодобрението си за клипа и иска от Нова да го свали.

- Други си представят, че премиерът е изразил пред някого неодобрението си и след това ръководството на Нова решава да се престарае.

Трети си представят, че някой друг – който има този ресурс – иска от Нова да свали клипа, за да си пише червена точка пред премиера.

- Четвърти си представят втори „Костинброд“ с умишлена провокация срещу премиера, за да бъде обвиняван в цензура, а всъщност той да няма нищо общо.

Пети си представят най-обикновен технически проблем, който Нова не иска да си признае, но не преценява какво може да й струва това.

Шести си представят личен или трудово-правен спор отново вътре в Нова телевизия, който води до тази конфузна ситуация.

Седми...

Безброй могат да бъдат версиите. И всяка една от тях може да бъде както цялата или част от истината, така и пълна измислица. 

Кой?

И Нова телевизия, и премиерът Бойко Борисов можеха да пресекат раждането на тези безброй версии. Можеха да имат позиция – в рамките на тяхната преценка е какви могат да бъдат формите, съдържанието и разпространението на такава позиция.

Комуникация няма и вътре - нито екипът на Нова, нито авторът на карикатурата са информирани в рамките на деня какво става.

Колкото повече всички мълчат, толкова повече наливат масло в огъня. И толкова повече думите „Нова“ и „цензура“ ще се появяват в едно изречение, и толкова повече имената „Бойко Борисов“ и „Реджеп Ердоган“ ще се появяват в едно изречение.

Урокът: 

Тая работа с интернета не е като оная работа...

Всеки сам си избира. Годината вече е 2016-а и никой не може да си позволи да има офлайн реакции в онлайн среда.

Но много преди 2016-а година необяснимото изчезване на съдържание - особено политически чувствително съдържание - от медия се нарича цензура. По това спор няма. Сега борбата е само по въпроса #Кой?