Социологът Андрей Райчев коментира пред БНТ промените в Изборния кодекс, които правната комисия прие на второ четене. Според него те са резултат от пазарлъци между ГЕРБ и останалите партии от управляващата коалиция.

Райчев изтъкна, че ГЕРБ и лично Бойко Борисов, са против задължителното гласуване.

"Управляващата партия е против. Въпреки това се пазарят нещо, защото коалицията започна да пращи. Не искат да обиждат патриотите. Съвършено излишни пазарлъци", коментира Райчев.

Според него окончателният текст е "глупав компромис", защото гласуването е задължително, но няма санкции, ако не отидеш.

"Ако човек е отишъл само да спечели колата - жална й майка на България".

Така Райчев коментира отпадналата засега идея да има томбола сред гласувалите.

Социологът се обяви против електронното гласуване:

"Ще видите колко ай пи адреса ще има в циганската махала. Гласът пред компютъра е много по-лесен за манипулация. Купеният глас ще стане вече невидим. В Столипиново ще има най-много ай пи адреси на глава от населението", убеден е Райчев.

Политологът Димитър Димитров пък изтъкна, че гласовете в чужбина са достатъчни за 8 мандата. Така той коментира промяната, с която се създава избирателен район в чужбина с 4 мандата.

"Ако има такива 4 мандата ще се избегне на ефекта на т.нар. локална несправедливост. известен у нас като "случая бат Сали". Той бе избран от Кюстендилска листа, но влезе с гласове извън страната", обясни Димитров.

Той коментира още, че даването на възможност за опция в бюлетината да не се гласува за никого е способ за канализиране на протестния вот. Димитров се обяви за електронно гласуване само в места, където няма избирателни секции, най-вече в чужбина.