От началото на мандата на ВСС мнозинството от членовете на Съвета оставя силно впечатление, че формира трайно тенденция да се обединява при назначаване на магистрати на ключови позиции в съда под давлението на главния прокурор Сотир Цацаров.

Такива прелюбопитни изводи и констатации съдържа представеният днес подробен доклад, изследващ 18 месеца от работата на сегашния състав на ВСС.

Автори са Галина Гиргинова, Лилия Христова, Полина Паунова и Еми Барух, обединени в Център за съдебна и разследваща журналистика. 

В някои конкретни случаи се стига и до противопоставяне на позициите на главния прокурор и председателя на ВКС при избор на председатели на съдилища, като в нито един от констатираните казуси мнозинството на ВСС не взима решения в полза на председателя на ВКС, гласи друг от изводите в проучването.

Забелязва се устойчива тенденция за бламиране на предложенията на председателя на ВКС, без решенията да се аргументират с убедителни мотиви или при пълно отсъствие на такива.

Следват много, много примери с конкретни дати, кандидати, брой гласове, абсурди промен „в крачка“ на броя гласували (в посочения период вотът в Съвета все още беше тайна, б.р.).

18-месечното изследване без аналог за този състав на ВСС е проведено от 1 октомври 2014 г. до 10 април 2016 г., и обхваща трите основни дейности на „правителството на Темида“: избор на административни ръководители, случайно разпределение на делата, дисциплинарна практика.

Пред Клуб Z Галина Гиргинова, главен редактор на „Съдебни репортажи“ и ръководител на проекта, каза че може би най-интересно е, че това е журналистическият поглед за работата на ВСС, събран в тази година и половина.

Интересна е и секцията за двукратното неизбиране на съдия Нели Куцкова за шеф на САС:

Конкурсът е белязан и от откровено политическата намеса на премиера Бойко Борисов. Седмица преди гласуването Борисов заявява, че съдия Куцкова не може да бъде обективна. Коментарът е свързан с протестите на съдиите след бламиране на конституционните промени, които гарантират независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Борисов казва: “Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни…“

За разлика от други случаи, в които Съветът реагира с декларации в защита на независимостта на съдебната власт, този път думите на Борисов са оставени без коментар от ВСС, а членовете му не намират за необходимо да защитят професионалното достойнство на съдия Куцкова, припомнят журналистките.

Проектът „Мониторинг на стратегически области в работата на ВСС” е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.