Прессекретариатът на президента Росен Пленвелиев публикува днес съобщение в отговор на публикация на украинската информационна агенция "УНИАН", която твърди, че е обсъждал създаването на обща военна бригада с Румъния и Украйна.

"В отговор на медийни публикации, в които се съдържа твърдение, че държавният глава Росен Плевнелиев е „вкарал“ България във “военен съюз” с Украйна, Прессекретариатът на президента е длъжен да заяви, че подобни внушения не отговарят на истината", казва Прессеркретариатът в съобщение изпратено до Клуб Z. 

"Всяко присъединяване на страната ни към каквито и да са организации или съюзи изисква решение на Народното събрание. Всякакви други интерпретации граничат с лъжа и въвеждат в заблуда обществото", се казва в съобщението.

Въпросът на Клуб Z към държавния глава не беше дали е "вкарал България във военен съюз", а дали потвърждава или отрича, че е обсъждал споменатата тема с украинския си колега Петро Порошенко както твърди "УНИАН". 

Помолен да уточни това Диан Янков, служител в Прессекретариата на държавния глава отговори: "Това е отговорът, който имате".

Литва и Полша, които са членки на НАТО и Украина, която не е, имат съвместна военна бригада, която изграждат от 2009 година и която се очаква да постигне планираните си способности догодина. 

Запитан от Клуб Z за характера на формированието и за ролята му в контекста на кризата между НАТО и Русия по повод Украйна, говорителят на литовската Постоянна делегация в НАТО Мариус Нелюпшис отговори:
"Идеята за литовско-полско-украинска бригада датира от 2009 година, дълго преди руската агресия срещу Украйна. Бригадата е създададена за тренировъчни и международни мироопазващи цели и няма пряка връзка с отношенията между Русия и НАТО".
Украйна членува в инициативата на НАТО "Партньорство за мир" от 1994 година. Тя позволява на страните извън западния алианс да изградят индивидуални отношения с него, включително като работят за "оперативна съвместимост и изграждане на способности". 

Програмата, в която и България участваше, преди да стане членка на НАТО през 2004 година, без да има характер на "военен съюз", предвижда 1 400 възможни съвместни дейности между натовски и ненатовски партньорски държави.
"Държавният глава винаги е насърчавал правителството да предприема действия за засилване на сътрудничеството на двустранна и многостранна основа с държави, които могат да допринесат за подобряване на отбранителните ни способности", казва още в съобщението си прессекретариатът. 

"Подобно сътрудничество съществува, като най-добрият пример в тази посока е Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), в която членуват Албания, България, Гърция, Република Македония, Румъния и Турция. Подобно сътрудничество е практика при много държави и никъде това не се приема като „влизане във военен съюз“, посочва съобщението.

Това е първата официална реакция на българска държавна институция от публикацията на "УНИАН" миналия четвъртък. Клуб Z я цитира и потърси реакция от министерствата на външните работи и отбраната и Постоянната делегация на страната ни в НАТО. 

До момента сме получили нищо извън лаконично писмо от делегацията, че "не е упълномощена да отговоря на журналистически запитвания" .