Европейска железопътна агенция (ЕЖА) ще одобрява локомотивите и вагоните в ЕС за съответствие с техническите стандарти и стандартите за безопасност. Това реши днес Европейският парламент, одобрявайки т.нар. техническа част на законодателство, което цели да отвори и интегрира пазара на железопътните превози в Европа. Т. нар. Четвърти железопътен пакет трябва да отвори поле за конкуренция в сектора с цел да се повиши качеството на услугата и да намали цената ѝ. Одобрението на ЕЖА ще трябва само за подвижния състав, който се използва в няколко държави. Сега производителите и операторите на това оборудване трябва да кандидатстват за сертифициране поотделно пред органите на 28-те държави-членки.  Ако влаковете се използват само в една страна, собственикът им може да се обръща за оторизация към нейните власти. ЕЖА ще има засилена роля и в предварителното одобряване на проекти в железопътната инфраструктура.

Eвропейската комисия правилно е харчила парите от бюджета на ЕС за 2014 година. Днес Европейският парламент я освободи от отговорност. "Благодарна съм на членовете на Европейския парламент за техния вот на доверие", каза в изявление Кристалина Георгиева, заместник-председателка на Комисията отговаряща за бюджета и човешките ресурси. В резолюцията си евродепутатите подчертават, че европейският бюджет, с разходи от 142,5 милиарда евро за отчетената година, трябва да е ориентиран към резултатите, т.е. да се ръководи от това дали програмите и проектите постигат своите цели. Те изразяват тревога и за това че степента на грешките при харченето на еврофондовете е била 4,6 на сто при праг 2 на сто. Четири пети от разходите на европейския бюджет се управляват от агенции в държавите-членки, а останалите - пряко от Европейската комисия.

ЕС отделя 142,8 милиона евро за специална програма в помощ на структурните реформи между 2107 и 2020 година. За това се споразумяха днес постоянните представители на държавите-членки, съобщи Съветът на ЕС. Фондът трябва да получи одобрение и от Европейския парламент. Той трябва да предоставя техническа помощ на държавите в осъществяването на институционалните, административните и структурните реформи. Държавите-членки могат да кандидатстват за финансиране от програмата до 31 октомври всяка година. Тя ще пренасочва средства от други програми за техническа помощ съгласно общия регламент за структурните фондове и Фонда за развитие на селските райони.

Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени, имигрантки, трябва да получат официален статут в Европейския съюз. Те трябва да бъдат защитени от експлоатация, принудителен труд и трафик на хора. Това заявяват евродепутатите в резолюция, която приеха днес с 279 гласа  „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“. Докладчик по нея беше българката Костадинка Кунева, която членува в делегацията на гръцката СИРИЗА от политическата група на Европейската обединена левица и Северната зелена лига. „Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза тя. Резолюцията призовава домашните помощници и болногледачи да бъдат включени в националното трудово, здравно, социално и антидискриминационно законодателство. Те трябва да имат правото да сформират синдикати, се казва в текста. Той призовава за „професионализация“ на домашния труд, която ще осигури на домашните помощници и болногледачи социална защита.