Брутният вътрешен продукт (БВП) в Еврозоната се е увеличил с 0,6% през първото тримесечие на тази година в сравнение с последното тримесечие на миналата според предварителни данни, които Евростат публикува днес. За същия период икономическият растеж на 28-те икономики в ЕС е 0.5%. През последното тримесечие на на миналата година БВП е нараснал с 0.3% в Еврозоната и с 0.4% в целия ЕС. В сравнение с първото тримесечие на 2015 година БВП се повишил с 1.6%  в Еврозоната и с 1.7% в целия ЕС. Той е нараснал съответно с 1,6% и с 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година. 

България е сред страните с най-голям спад на безработицата в ЕС през март т.г., отчита Евростат - от 10,0% на 7,3% на годишна база. Подобед рязък спад на безработните отбелязват и икономиките на Кипър и Испания, които излизат от тежки кризи - съответно от 16,2% на 12,1% и от 23,0% на 20,4%. Безработицата в Еврозоната е била 10,2% през март 2016 година в сравнение с 10,4% през феруари 2016 година и 11,2% през същия месец на 2015 година. Миналият месец отбелязва най-ниското равнище на безработица в Еврозоната от август 2011 година. Безработицата във всички 28 страни от съюза е била 8,8% през март 2016 година в сравнение с 8.9% през февруари 2016 година и 9,7% през март 2015 година. Това е най-ниското ниво на безработица за целия ЕС отбелязано от април 2009 година насам. Безработните в целия съюз през март т.г. са били 21,4 милиона, от които 16.4 милиона - в Еврозоната. В сравнение с февруари т.г. броят им е намалял с 250 000 в 28-те държави на ЕС и с 226 000 - в Еврозоната. На годишна база безработните през март т.г. са били с 2 милиона по-малко в целия ЕС и с 1,5 милиона по-малко в Еврозоната. 

Еврозоната пак е в дефлация. Годишната инфлация в Еврозоната се очаква да бъде минус 0,2% през април 2016 година, в сравнение с 0,0% през март, отразявайки спад в цените на енергията, според предвалителни данни, които Евростат публикува днес.  Стастистическото бюро на ЕС очаква цените на усугите да отбележат най-голямо покачване през април (1,0%, сравнено с 1,4% през март), следвани от цените на храните, алкохола и тютюна (0,8%, колкото и през март), неенергийните промишлени стоки (0,5%, колкото през март). Цените на енергията през април се понижават с 8,6%, сравнено  със спад от 8,7% през март. 

Папа Франциск ще бъде удостоен с наградата "Карл Велики" на 6 май във Ватикана, съобщава Европейската комисия. Това е една от най-престижните европейски награди за принос в развитието на идеите, върху които се основава Европа. За церемонията в Рим ще бъдат председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателят на Европейския съвет Доналн Туск. Те ще поднесат общо приветствие към Светия отец. Ден по-рано в Рим тримата европейски лидери ще участват в дебат за състоянието на ЕС с германската канцлерка Ангела Меркел и италианския министър-председател Матео Ренци. Отделно са насрочени разговори между Юнкер и Ренци, които имат различия по ред европейски политики - от финансовата дисциплина в Еврозоната до миграционната криза и енергийните проекти. Наградага "Карл Велики" се присъжда традиционно в деня на Възнесение по католическия календар от германския град Аахен, където е царувал и погребан франкският владетел и основател на Свещената римска империя (742-814 година).

ЕС въвежда лиценз за внос на стомана. Система за предварително наблюдение върху вносните стоманени продукти за четири години напред обяви днес Европейската комисия. Тя е предназначена да наблюдава краткосрочните развития на пазара и да взема мерки в защита на европейските производители, ако това се налага. Механизмът е част от серия мерки в подкрепа на стоманодобивния сектор в Европа, каза Александер Винтерщайн, говорител в Комисията. Вносът на стоманени продукти  в ЕС ще изисква разрешително. Предварителните мерки за наблюдение са предвидени като предпазен инструмент на ЕС и могат да бъдат въведени, когато тенденциите във вноса нанасят щети на производителите в съюза.  Европейската стоманодобивна промишленост, която представлява 1,3 на сто от БВП на ЕС и осигурява 328 000 работни места, е в криза заради свръхпроизводството на стомана в Китай и дъмпинговия китайски внос в Европа.

Изравнени шансове на лагерите за излизане и оставане в ЕС показват последните данни от сондажите на общественото мнение в Обединеното кралство. Ето резултатите на четири агенции от изследвания проведени от 22 до 26 април. Проучване на YouGov в интернет: За излизане 42 на сто, за оставане 41 на сто, 13 на сто отговарят с "не знам". Телефонно проучване на Survation : 38 процента за излизане,  45 процента за оставане, 17 процента нерешили. Онлайн проучване на ICM: 46 на сто за излизане, 44 на сто за оставане, 10 на сто не знаят. Телефонно проучване на ORB: за излизане са 43 на сто срещу 51 на сто за оставане и 6 на сто, които не знаят.  Напускане на ЕС би струвало на всеки британец около 45 000 лири стерлинги (57 500 евро) или половината от стойността на жилищния фонд в Обединеното кралство, предупреди днес доклад на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. Британският БВП би бил с 6,2 на сто по-нисък през 2030 година, ако страната излезе от ЕС, отколкото ако остане в него според нейното финансово министерство.