Следователят Бойко Атанасов, който заговори, че в софийската градска прокуратура и следствие има "шпицкоманда", подчинена на главния прокурор Цацаров за държане на политици с дела срещу тях, е бил подслушван незаконно. Това е станало без данни за съпричастност към престъпления и с разрешение от окръжен съдия, вместо от шефа на СГС, както е по закон, съобщави "Биволъ". Сайтът цитира справка на Националното бюро за контрол на СРС, която той самият Атанасов е поискал и получил. За незаконното подслушване са уведомени главният прокурор и ВСС.

БОЙКО АТАНАСОВ: ЦЯЛОТО СЛЕДСТВИЕ СЕ ВДИГНА КАТО ДРУЖИНА ЗА "УБИЙЦИТЕ" НА ПЕЕВСКИ

Макар че от документа, подписан от шефа на бюрото Бойко Рашков, не става ясно кой период касае подслушването, пред "Биволъ" Атанасов заявява, че е станал обект на репресии, след като е бил изнудван да решава дела по определен начин, но е отказал. 

Пред Клуб Z следователят също потвърди за справката, но каза, че не храни големи надежи, защото "който е извършил нарушението, трябва сам да се разследва". Иначе и след изслушване пред Етичната комисия на ВСС той е споделял, че се е случвало да го "натискат" да решава дела избирателно.

ЦАЦАРОВ: НУЛА СЛЕДОВАТЕЛИ СА НЕДОВОЛНИ КАТО БОЙКО АТАНАСОВ

„Учудващо е, че липсват данни, които да сочат съпричастност към разследвани престъпления в искането за контролирането ми със СРС (т.е., няма мотиви - задължителен реквизит към искането за СРС, б.р.). Това означава, че просто е направено искане да бъда следен, да бъда слушан, да бъдат следени моите близки. Всички хора, с които контактувам, моите приятели, обкръжението ми от колегите. Целта е била на мен да ми се навреди. Прокуратурата си е позволила това нещо, разсъждавайки, че никой няма да ми каже. Аз да не разбера, нищо, че работя в прокуратурата, какви безобразия се вършат и срещу магистратите вътре в самата прокуратура от ръководството.“

„Второто, което е още по-зловещо като нарушение, е българският съд, който в момента правораздава, в частност става въпрос за Софийския окръжен съд, е дал разрешение за използване на СРС, нарушили са правилата за подсъдността. Шокиран съм от безобразното отношение на прокуратурата, в която работя и аз“, допълва Бойко Атанасов.

Пред "Биволъ" Калин Калпакчиев - един от опозиционерите във ВСС и член на съдийската колегия, казва, че очевидно става дума за нарушение на Закона за СРС, тъй като Атанасов е магистрат и разрешението за СРС трябва да бъде дадено от председателя на СГС или управомощен от него зам.-председател. Калпакчиев припомни, че заради същите нарушения в момента е подсъдима бившата шефка на СГС Владимира Янева. 

Дали е имало преписка срещу председателя на Окръжен съд – София, която да е послужила той да наруши закона и дали е налице изнудване, което е съставомерно, пита пред "Биволъ" Бойко Атанасов.