Бразилската футболна знаменитост Ривалдо отправи на пръв поглед шокиращо послание в профила си в социалната мрежа Инстаграм: Не идвайте в Бразилия за олимпиадата.

До игрите в Рио де Жанейро остават три месеца, а положението в Страната на кафето е критично.

Страната е в рецесия, президентката Дилма Русеф е пред импийчмънт, престъпността гони рекордни размери, върлува "Зика", във водата има бактерии... И още - продажбата на билети върви зле, а много олимпийски обекти още са доникъде.

"Нещата стават по-грозни с всеки изминал ден. Съветвам всеки, който планира да посети Бразилия за игрите в Рио, да си остане у дома. Излагате живота си на риск. Дори не споменавам нищо за състоянието на болниците ни и за политическия хаос. Само Господ може да промени страната ни към по-добро", написа Ривалдо, световен шампион от "Мондиал 2002" в Япония и Южна Корея.

Според доклад на "Амнести интернешанъл", само през април във фавелите (гета) на Рио са убити 11 души. А някои туристи са наели квартири във фавели. За миналата година полицаи са застреляли в престрелки и т.н. поне 307 човека.

Страхове за сигурността на запалянковци и отбори имаше и преди световното по футбол през 2014 г. Мондиалът мина нормално, но оттогава ситуацията в Бразилия се влоши.