Държавите от ЕС ще бъдат задължени да предоставят информация на полицейската му агенция Европол съгласно промени в регламента за нея, които Европейският парламент одобри окончателно днес. Те ще влязат в сила 20 дни след предстоящото им публикуване в официалния вестник на ЕС. 

Законодателството увеличава правомощията на Европол да създава специализирани органи в отговор на възникващи заплахи и да действа срещу пропагандата на тероризъм в интернет. То също засилва защитата на личните данни, с които Европол работи и отчетността му пред европейските и националните институции.

Промените са част от законодателен пакет за борба с тероризма и тежката трансгранична престъпност, който Европейската комисия предложи миналата година в отговор на терористичните нападения в Париж.

Разследването им показа, че те биха могли да бъдат предотвратени, ако службите за сигурност на Франция и Белгия бяха обменяли информация за атентаторите. За да не бъдат допускани в бъдеще такива пропуски в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, новите правила задължават страните-членки да предоставят на Европол данните, от които тя се нуждае.

В определени случаи тя ще може да обменя информация пряко с частни дружества и с неправителствени организации, например социални мрежи като фейсбук, за да поиска да заличават съдържание помествано от терористични организации като Ислямска държава.

Европол ще бъде задължен да докладва веднъж в годината пред европейските институции - Комисията, Съвета и Парламента - както и пред националните парламенти за информацията предоставена му от отделните държави-членки. 

Работата с информацията ще бъде под парламентарен контрол, изисква промененият регламент. Европейският регулатор за защита на данните ще осъществява надзор над дейността на Европол. Предвидени са процедури за оплаквания на граждани от евентуална злоуопотреба с техни данни както и правила за работата на специализираните органи, които Европол създава.

Създаден с конвенция подписана от държавите в ЕС през 1995 година, Европол, чието седалище е в Хага, Холандия и личен състав от 900 души, придобива статут на европейска агенция и се финансира от бюджета на ЕС от 2010 година.  Главната му задача е да подпомага националните правоприлагащи органи и да улеснява сътрудничеството им в предотвратяването и борбата с международната престъпност и с тероризма.

Агенцията прави това по пътя на обмена на информация, разузнавателни анализи и обучение. Тя се занимава с близо 18 000 случаи годишно, но няма правомощия да извършва арести или разследвания в държавите-членки.

Създадените наскоро специализирани подразделения на Европол включват Европейският център срещу киберпрестъпността, открит през 2013 година, Референтното звено за интернет, работещо от юли 2015 година, Европейският антитерористичен център, който започна дейността си през януари т.г.