Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за изследване с полиграф на магистратите и експертите.

Това стана по време на пленума на Висшия съдебен съвет, който заседава извънредно, за да обсъди втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, пише "Медиапул".

ВСС СЕ СЪБИРА ИЗВЪНРЕДНО ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В СЪДЕБНИЯ ЗАКОН

Самият Цацаров беше в четвъртък един от  най-големите радетели да има извънредно заседание, за да се обсъдят промените в ЗСВ, предложени от правосъдното министерство. Срокът е до понеделник, когато има Съвет по съдебна реформа. В четвъртък Цацаров каза, че въпросът е принципен, макар че той няма нито една забележка по глава 6 - която засяга прокуратурата.

ЦАЦАРОВ: ТАЗИ СЪДЕБНА РЕФОРМА Е ПО-БЪРЗА ОТ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Според мнението му от днес обаче не може експертите да се разследват като престъпници. Той апелира предвиденото тестване с полиграф да пропадне от проверките за почтеност, защото е напълно несигурно.

Главният прокурор настоява още да се промени правилото, според което общинските съвети ще дават становище при избора на съдебни заседатели. Аргументът му е, че това е скрита форма на политическо влияние.

Обект на критика бяха и промените, свързани със заплатите и пенсиите на следователите. Според Цацаров проблем е, че съдиите и прокурорите няма да имат привилегията на следователите след 57 години да получават едновременно пенсия и заплата, ако продължават да работят. Това поставя магистратите в неравнопоставеност, смята обвинител №1.

По повод прословутото съдийско самоуправление - един от останалите неорязани лайтмотиви от реформата в първоначалния й вид, Цацаров каза, че с текстове от ЗСВ се дава възможност да се изземват функции на председателя от общото събрание на съдиите.

И даде пример със съдилища, където съдиите са трима - председател и двама съдии.

"Двамата съдии спокойно могат да свикат общо събрание, спокойно могат да взимат решения от компетентността на председателя. Въпросът е кой ще носи отговорността за решенията", попита той и обясни, че търси баланс между лидерство и колективната отговорност.

На излизане от извънредното заседание правосъдният министър Екатерина Захариева каза, че е много доволна, защото се е получил добър дебат.

Проектът ще се гледа от Съвета за съдебна реформа, след което отново ще се съгласува със заинтересованите и тогава ще бъде внесе в Министерски съвет, разясни тя, цитирана от "Дневник".