Европейската комисия се готви за българско нашествие утре следобед.

Накуп в нея пристигат вицепремиерът Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Ще ги приемат първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и комисарката по правосъдието Вера Йоурова.

Реформите в правосъдието и механизмът за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи у нас, ще са теми на разговорите, каза пред Клуб Z говорител на Комисията.

Най-новите годишни доклади по механизма за двете наблюдавани държави, които Комисията представи през януари, отчетоха значителен напредък на Румъния и изоставане на България, което Брюксел я призова да навакса.

В доклада бяха отбелязани нуждата от реформа в прокуратурата, липсата на доверие към Висшия съдебен съвет и липсата на резултати в борбата срещу корупцията.

Комисията обяви, че в началото на идната година ще направи преглед на десетгодишното действие на механизма и вероятно ще предложи промени в него. В доклада си за Румъния тя даде да се разбере, че тази страна се приближава към спиране на евронаблюдението.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде да се разбере, че Комисията може да раздели балканските съседки, т.е. да предложи на държавите-членки да отменят механизмъ за по-напредналата и да го оставят в сила за изоставащата.

В началото на петгодишния си мандат през ноември 2014 година Юнкер обеща до неговия край България и Румъния да са приключили с механизма. По-късно той уточни, че за целта те трябва докрай да изпълнят заложените в него показатели - шест за страната ни и четири - за северните ни съседи.

На 16 март Цацаров участва в конференция в Европейския парламент, организирана от четирима български евродепутати, които поискаха механизмът да бъде прекратен като дискриминационен и безрезултатен. Той ги подкрепи в по-голямата част от тезите им.