В случай, че ветото на президента мине в пленарна зала, Патриотичният фронт спира подкрепата на настоящото управление, заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов в предаването "Още от деня" на БНТ. Той поясни, че това решение е взето на днешното заседание на парламентарната група на ПФ, след като на правна комисия ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Изборния кодекс беше одобрено.

ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ОСТАНА В ИЗОЛАЦИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕТО В ЧУЖБИНА

"Новината ще бъде утре. Дали ще бъде денят "Х", ... това е рисков ден", заяви Симеонов по повод утрешното разглеждане а ветото в пленарна зала.

ова вето трябва да бъде отхвърлено. Промените в Изборния кодекс минаха със 139 гласа "за", това вето е фарс", смята Симеонов.

Лидерът на НФСБ съобщи, че всички парламентарни групи имали обща позиция, че в текстовете на Избирателния кодекс имало пропуски, които налагат спешно изготвяне на Закон за изменение и допълнение, с който те могат да бъдат променени.

Но Симеонов е категоричен, че това трябва да стане, след като ветото на президента бъде отхвърлено.

"Ветото е наложено върху целия чл. 14. недопустимо е да се приеме, всичко става безсмислено", обясни той. Според Симеонов предстояща промяна била да се даде правото за гласуване в столиците на страни от ЕС, където има посолства и консулства, и извън територията на дипломатическите институции, стига местното законодателство да разрешава това.

Съпредседателят на ПФ даде и собствена версия за излизането от властта на АБВ, което се случи преди седмица - решението било взето от лидера ѝ Георги Първанов и заместника му Румен Петков, без депутатите да бъдат уведомени:

"Каква беше причината за напускане на АБВ? Неистовият стремеж и ламтеж на Георги Първанов към пореден президентски пост. Ако партията го помолела, айде, тия номера сме ги гледали от времето на бай Тошо."

"Вероятната причина за Румен Петков е отказът за финансиране с 5 млн. лв. от спортния министър Красен Кралев на неговата федерация по мотоспорт", казва Симеонов.

"Вижте колко са елементарни нещата", заключава той.