България, Румъния и Турция обсъждат как да увеличат присъствието на НАТО в Черно море, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Ние сега обмисляме с нашите съюзници в региона как да направим повече, има разговори между Румъния, България и Турция как можем да увеличим нашето присъствие в Черно море", каза Столтенберг.

Той говори пред журналисти на влизане в двудневна среща на външните министри на НАТО, която започва днес в Брюксел.

Засилването на военното присъствие по източните граници на алианса е една от основните теми в предстоящите дискусии.

Столтенберг каза, че НАТО вече е засилила военното си присъствие в Черно море след руската анексия на Крим през март 2014 година.

Алиансът е готов да окаже съдействие, ако получи молба за него в издирвателните операции след катастрофата на египетския самолет в източното Средиземноморие.

Той също е в процес на разширяване на сегашната си операция "Активно усилие" в Средиземно море в по-широка операция за поддържане на сигурността, която да включва наблюдение, охрана, антитероризъм и съдействие на европейската военноморска операция "София" срещу нелегалния трафик на хора в района.

Столтенберг припомни, че изпращането на кораби на НАТО между турския малоазийски бряг и гръцките острови в Егея помогна нелегалната миграция там да спадне с 90 на сто.