БРЮКСЕЛ - Турците ще трябва да почакат да пътуват до страните на ЕС без визи поне до октомври. Това заяви днес европейски представител преди започващия утре в Брюксел Съвет на вътрешнните министри.

Визовата либерализация е в дневния им ред, но те няма да разглеждат конкретно кандидатурите на четирите страни, за които Европейската комисия е предложила визите да паднат. Те са Грузия, Косово, Украйна и Турция.

Вместо това министрите ще се съсредоточат върху предложени от Комисията изменения във визовия регламент на ЕС, които ще улеснят суспендиране на безвизовия режим със страни, от които притокът на мигранти рязко се увеличи след евентуалното падане на визите.

"Един и половина души в Косово или 3,5 милиона души в Грузия ЕС може да "смели", каза представителят. "Но общо 125 милиона в Турция и Украйна...?"

Населението на Турция е 79 милиона, а на Украйна - 46 милиона.

Българското правителство още не е заявило позиция по предложенията на Комисията, но основните партии в парламента заявиха, че отмяна на визи за граждани на трети страни, включително Турция може да има, само след като страните им изпълнят всички изисквания. Категорично против безвизов режим с нея се обяви евродепутатът от ВМРО (Патриотичен фронт) Ангел Джамбазки.

На 4 април Комисията предложи на правителствата и на Европейския парламент да отменят визите за турски граждани, ако до края на юни страната им е покрила всички 72 критерия за това. Според Брюксел тя в момента изпълнява 65 критерия.

Предложението следва от съвместна декларация, която държавните и правителствените ръководители на ЕС и турският премиер Ахмет Давутоглу подписаха в Брюксел на 18 март за спиране на нелегалната миграция от страната му към Европа. 

Тя включваше клауза ЕС да изтегли визовата либерализация с Турция от октомври, както беше предвидено по-рано, за края на юни, при условие че бъдат изпълнени всички европейски изисквания.

Но според представителя до края на юни Турция може да покрие най-много пет от оставащите ѝ седем критерия, които той не изброи. По другите два тя трябва да работи и през юли, каза той. 

Особено проблематичен е отказът на Турция да уеднакви своето правно определение за тероризъм с приетото в ЕС, за което той настоява. Тя също още не е въвела биометрични паспорти. Трябва да засили правното си сътрудничество с ЕС и с полицейската му агенция Европол и да създаде независим орган за защита на личните данни.

Анкара заплашва да се оттегли от миграционната сделка, ако не получи обещания ѝ безвизов режим.

Очаква се в средата на юни Комисията да представи втория си доклад за изпълнението на миграционната сделка от 18 март както и оценка за това къде е Турция с изпълнението на критериите за визова либерализация. Възоснова на него Съветът на вътрешните министри има време да вземе решение  да края на месеца, но едва ли това ще може да направи и Европейският парламент преди лятната ваканция, която обикновено започва с средата на юли. Най-вероятно е неговото решение и съгласието със Съвета да останат за септември, а влизането им в сила - за октомври, каза представителят. 

Четирите кандидатки за безвизов режим с ЕС са на различни етапи на подготовката си, подчерта той. Грузинската кандидатура е минала през работните групи на Съвета и е готова да влезе в Комитета на постоянните представители на държавите-членки (КОРЕПЕР). Другите кандидатури са още на ниво работни групи.