Сирийският град Рака - "столицата" на "Даеш" ("Ислямска държава"), може да стане част от нова кюрдска държава, след като бъде освободен, пише в. "Дейли телеграф".

Джихадистите могат да бъдат прогонени от подкрепяните от САЩ Сирийски сили за отбрана (ССО). Те напредват към крепостта на "Даеш" и логично следва въпросът кой ще управлява района след ислямистите.

Щом бъде освободен, Рака може да или да се присъедини към бъдещ федерален регион в Северна Сирия, или да има независима местна администрация, подобна на тези, управляващи кюрдските райони в Сирия. Това твърдят неназовани кюрдски представители пред местната агенция АРА.

Сирийските кюрди искат своя автономна държава, която ще има 400-километрова граница с Турция.

ССО са създадена от САЩ коалиция между мощните кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) и по-малобройните арабски, християнски и туркменски милиции. Тези сили са смятани да едни от ней-ефективните подразделения, сражаващи се срещу "Даеш". Те имат подкрепата и на Русия. И Вашингтон, и Москва виждат в ССО най-големия шанс за създаването на многоверска, неислямистка Сирия след края на гражданската война.

"Готвим се за много тежка битка за Рака", заявява пред "Дейли телеграф" говорителят на ССО Талал Сило.

В момента бойците са само на 25 километра от града. Те подготвят тристепенна атака. Рака ще бъде обкръжен от североизток и северозапад.

"Върви подготовка и за създаването на военен съвет в Рака, след като бъде освободен от "Даеш", допълва Сило.

Роджава, както кюрдите наричат автономния си район в Северна Сирия, обаче е много непопулярен както в Турция, така и сред другите бунтовнически групировки.

Кюрдски бойци са готови да тръгнат към Рака. Снимка ЕПА/БГНЕС

За Анкара ОНС не са нищо друго освен южно разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори срещу турската държава от десетилетия насам.

Същевременно тези подразделения се сражават не само срещу "Даеш", но и срещу други групировки северно от сирийския град Алепо. Борбата срещу някои от тях се води, защото са срещу разпадането на Сирия, а срещу други - заради ислямистката им идеология, която е доста по-различна от светските и социалистически възгледи на кюрдските отряди.

По-рано тази година висшият кюрдски представител Абдул Карим Омар заяви пред сайта "Ал Монитор", че "Федералната демократична система на Роджава и Северна Сирия" ще има население от 4 милиона души. Той допълни, че тя ще си има автономни асирийски и арабски части. Омар обаче отрече, че този план има "зелена светлина" от САЩ или Русия. Но намекна, че това би могло да бъде модел за цяла Сирия. Този модел може да бъде и резултатът от настоящото частично прекратяване на огъня, което раздели страната на различни сфери на влияние.
 
През последните няколко седмици ССО постигнаха успехи срещу "Даеш". Те завзеха един от главните пътища за снабдяване на групировката през Североизточна Сирия.

В същото време от Рака пристигат съобщения, че джихадистите, базирани в града, се престрояват в очакване на офанзивата срещу тях. Според американски военни така ислямистите ще позволят на разузнавателните самолети по-лесно да ги атакуват.

"Ние виждаме как в Рака обявяват извънредно положение. Знаем, че врагът се чувства в опасност", каза полк- Стив Уорън, говорител на оглавяваната от САЩ западна коалиция в Сирия. "В "Даеш" разбират, че им остава все по-малко. Ще продължим с натиска срещу тях и очакваме те сда се сринат", допълни американският офицер.