Причината за смъртта на Мохамед Али е септичен шок, съобщи днес Боб Гънел, говорител на семейството.

Точната причина за отравянето на кръвта все още не е известна.  Знае се само, че то е довело до септичен шок с усложнения, несъвместими с живота.

Почина най-великият боксьор Мохамед Али

“Усложненията са вследствие дългогодишното страдание на Мохамед Али от болестта на Паркинсон”, уточни Гънел.

Той потвърди, че Али е починал в петък вечерта в 21,10 ч. Последните си часове е прекарал сред най-близките си, които са били край болничното му легло. Пристигнали са и много негови приятели и почитатели, но всички са проявили разбиране и не са настоявали да влязат в болничната стая.

Гънел оповести и детайли за погребението на боксьора легенда.

Погребалната церемония ще се състои в петък, 10 юни, в Луисвил, родния град на Али. Траурното шествие ще премине през улицата, наречена на неговото име, както и през квартала, където той е роден.

“Траурната процесия ще премине и по много улици на Луисвил, за да могат повече хора да получат възможност да се простят с Мохамед Али”, каза Боб Гънел.

Покойникът ще бъде опят от имам, но ще присъстват и духовни представители на други религии.

Али ще бъде положен в гробището Cave Hill. Надгробна реч ще поризнесе бившият президент на САЩ (1993-2001) Бил Клинтън.

Семейството и най-близките роднини ще се простят с Мохамед Али ден по-рано – на 9 юни на частна церемония. Те ще се съберат отново на 10 юни, за да изпратят Али в сетния му път.

Приживе Мохамед Али е пожелал как да бъде погребан, разкри семейният говорител Гънел.

Наред с това той припомни, че Али е писал за смъртта си и в биографичната си книга "Душата на пеперуда: Поглед назад към житейско пътешествие".

Авторът посочва:

"Искам да ме запомнят като шампион, който е имал чувство за хумор и към всички се е отнасял с уважение. Като човек, който никога не е гледал отвисоко и е помогнал на колкото се може повече хора. Като човек, опитвал се да обедини в едно хуманността, вярата и любовта."

Следващ абзац гласи:

"И ако всичко това би било прекалено много, то би било достатъчно хората да ме запомнят като велик боксьор, лидер и шампион. И изобщо няма да се разсърдя, ако забравят колко добре съм изглеждал."