Надзорниците на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са я запитали с писмо какво е направила с предполагаеми разследвания срещу трима еврокомисари, съобщи днес генералният ѝ директор Джовани Кеслер. Той се отчете пред депутатите от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента, които обсъдиха доклада на службата за 2015 година.

"Миналата седмица получих писмо от от председателя на Надзорния комитет, в което питаше: Кажете какво е направено с тези три разследвания за тези трима членове на Комисията", каза Кеслер пред депутатите. "Кажете защо да давам такава информация? Отговорихме на това писмо..., че бихме нарушили по този начин правото на защита на личните данни на въпросните три лица".

Кеслер заяви това в отговор на въпроси от депутати за достъпа до информация за работата на службата. Той не каза дали ОЛАФ  наистина в момента разследва комисари, или само предварително проверява сигнали срещу някои от тях.

Надзорният комитет се състои от петима независими експерти, назначени по общо съгласие на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Те трябва да следят службата да е независима. Могат да изказват мнения до генералния ѝ директор, да адресират доклади до Комисията, Европейския парламент и Сметната палата, пишат и годишен доклад. Отношенията им със службата са обтегнати. Надзорниците се оплакват, че тя не им предоставя цялата искана информация. Ръководството на ОЛАФ се позовава на ограничения в регламента, който я ръководи.

Годишно ОЛАФ получава между 1 400 и 1 500 сигнала за злоупотреби с европейски средства в държавите-членки, или за нарушения на европейски функционери, каза Кеслер. Около 200 от тях обикновено водят до разследване, а 54 на сто от тях миналата година са завършили с препоръка за съдебно разследване в съответната държава-членка или за дисциплинарно производство срещу функционер, добави той.

Регламентът за ОЛАФ ѝ позволява да извършва административни анкети и да установява факти, които завършват с доклад. Тя няма правомощията на полицейските и съдебните органи на държавите-членки, на които предава докладите си.

През 2012 година доклад на ОЛАФ принуди малтийския комисар Джон Дали да подаде оставка, след като нейно разследване го посочи като замесен в скандал с незаконно лобиране за тютюнева компания. Той отхвърли обвиненията, но не можа да спаси поста си. Последвалото следствено дело в страната му не откри доказателства за престъпление.