Дейвид Камерън обяви, че подава оставка, но не веднага. Той ще остане на поста си в следващите три месеца до форума на Консервативната партия през октомври.

Поводът е резултатът от референдума, според който Великсобритания напуска ЕС.

КРАЙ: ОСТРОВА СЕ ОТЦЕПИ

В обръщение към нацията Камерън каза, че в този момент Обединеното кралство има нужда от ново правителство. за да бъде гарантирана сигурността.

"Аз не мога повече да бъда капитан", каза той.

И продължи:

 

"Преговорите с ЕС трябва да започнат с нов премиер. И той трябва да вземе решение кога да почне действието на Член 50. Ще се опитам пред ЕС да обясня какво е решението, взето британския народ, както и моето лично решение."

До последно той водеше борба за оставане в Съюза. И сега повтори, че не е препоръчвал излизане.

"Но съм първият, който иска да изтъкне нашата невероятна сила и да намерим най-добрия начин, по който да се случи това. Тези, които загубиха, включително аз, трябва да подпомогнем това решение да бъде приложено. Парламентарната девмокрация, в която съществуваме, трябва да разреши с мирен дебат всички проблеми", допълни Камерън.

Той и екипът му обаче ще продължат да управляват през следващите три месеца, в които ще се подготвя конференция на Консервативната партия, на която ще се вземе решение за ново правителство.

Очаквайте подробности.