Лондон да започне конкретни и делови преговори по процеса за излизането на Великобритания от ЕС.  За това призоваха днес от Берлин външните министри на шестте държави, основателки през 1957 г. на Европейската икономическа общност, предшественичка на Европейския съюз – Франция, Италия, Белгия, Люксембург, Холандия и Германия.

Те се срещнаха във вила “Борзиг”, резиденция на немското външно министерство в Берлин.

“Този процес (по излизането на Великобритания от ЕС- б. р.) трябва да започне колкото се може по-скоро, за да не се налага да се окажем в безизходица, ако нещата се протакат”, зяви след срещата германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Така той косвено потвърди опасенията на Брюксел, че Лондон ще протака преговорите по излизане от ЕС. 
Британският премиер Дейвид Камерън вече оповести, че остава на поста до октомври. Едва тогава наследникът му щял да преговаря по условията за излизане на страната му от ЕС. Това са три месеца загубено за Брюксел време.

“Надявам се да не започнем игра на котка и мишка”, каза днес в Берлин външният министър на Люксембург Жан Аселборн по отношение на политиката на Лондон и добави: “Трябва да има яснота. Народът си каза думата и ние трябва да претворим на практика това решение. Великобритания много бързо трябва да задвижи механизма за излизане от ЕС, заложен в чл. 50 от Договора от Лисабон.”

Този член от договора регламентира процедурата по излизане от Европейския съюз. Според експерти са необходими минимум две години и то ако се действа бързо.

И френският външен министър Жан-Марк Еро призова за експедитивност: “Ние започваме незабавно да действаме и очакваме бързо задействане на чл. 50.”
Френският дипломат №1 подчерта, че британският премиер Дейвид Камерън е задвижил процеса по свикване на референдум, сега трябвало да се примири с резултата.

Еро заяви също, че той и неговите петима колеги били решени да дадат сигнал, че Европа е жива.

Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро днес са се споразумели за обща позиция по сплотяването на ЕС, съобщи “Франкфуртер алгемайне”. В съвместен документ под заглавие ”Една силна Европа в един несигурен свят”  е записано, че основната цел е “все по-сплотен съюз на нашите народи”.

“Ето защо ще предприемем по-нататъшни стъпки по посока на един политически съюз в Европа”, се посочва в текста. Същевременно ЕС бил длъжен да се концентрира върху предизвикателствата, на които може да се дадат единствено общоевропейски отговори.

“Франкфуртер алгемайне” твърди, че разполага с документа и ще го публикува в утрешния си брой.