Британският министър-председател Дейвид Камерън се е обадил днес по телефона на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за усилията, които последният е положил за провалената сделка от февруари за оставане на Обединеното кралство (ОК) в Европейския съюз.

"Това беше учтив и приятелски разговор, в която британският министър-председател благодари на Комисията за цялата работа, която свършихме", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

След като спечели убедиделно парламентарните избори през май 2015 година, Камерън обяви намерението си да договори по-добри условия за продължаване на членството на страната си в ЕС и след като постигне споразумение с останалите 27 държавни и правителствени ръководители, да свика искания от евроскептиците в неговота Консервативна партия референдум за излизане и или оставане в Съюа.

След половин година преговори, в които Комисията посредничеше и назначи специална работна група по британските искания, споразумението беше сключено на среща на върха през февруари с условието, че то ще влезе в сила, само ако британските избиратели гласуват страната им да остане в ЕС. Тъй като стана обратното, лидерите на европейските институции обявиха на 24 юни споразумението за невалидно.

Схинас потвърди, че Юнкер няма намерение да подава оставка заради провала на сделката.

"Комисията не е свиквала референдума. Тези, които сега трябва да си направят изводите, са тези, които свикаха референдума", каза Схинас.

Камерън обяви оставката си миналия петък, деня след вота и каза че ще остане на поста си служебно най-късно до октомври, когато се очаква торите да му определят приемник.

Междувременно европейските институции и държавите-членки управжняват върху Великобритания натиск да поиска официално да напусне ЕС съгласно член 50 от неговия договор, който досега никога не е прилаган. Без такава молба преговорите по прекратяване на членствотона ОК не могат да започнат. Договорът поставя срок за завършването им от две години, след което членството автоматично се прекратява. Този срок може да бъде продължен с единодушие от останалите държави-членки.

Камерън каза, че неговият приемник трябва да води преговорите. Не се очаква на срещата на върпа на ЕС, която започва в Брюксел във вторник, той да задейства член 50. Политическите лидери и бизнесът в Европа изразиха загриженост, че продължителна несигурност може да струва скъпо иономичеки и политически и да насърчи евроскептичните и еврофобските движения. 

Никой не може да задължи Великобритания да подаде молба за напускане на ЕС, договорът не посочва срок за това. Страната е в политическа криза, като двете основни партии, управляващите консерватори и лейбъристката опозиция са разцепени заради референдума. ЕС се оказва заложник на тази криза. Междувременно на Острова проевропейски активисти събраха над 3 милиона подписа за нов референдум за оставане в ЕС.

Юнкер и Камерън имат сложни отношения. Британският премиер и колегата му от Унгария Виктор Орбан се обявиха против номинацията на дъгогодишния министър-председател на Люксембург и архитект на еврото за шеф на Комисията при нейното назначаване през юни 2014 година. Това предизвика прецедент, за първи път в историята на ЕС държавните и правителствените ръководители номинираха председател на главния му изпълнителен орган с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус.

Когато Камерън обяви, че иска реформи в ЕС, за да може ОК да остане в него, Юнкер заяви, че Комисията уважава британските искания и ще бъде "честен брокер" между тях и останалите 27 страни в съюза.