Article_top

Клуб Z

Получавате съобщение във фейсбук, че някой приятел е добавил името ви (тагнал) към своя публикация? По-добре не кликвайте, за да видите за какво става въпрос, защото може да си закачите вирус, който се разпространява изключително бързо през последните дни, пише Geektime.

Анализ на експерти по сигурност показва, че самото кликване върху връзката автоматично активира JavaScript файл, който измамва защитните механизми на фейсбук, като изтегля операционни файлове, маскирани като снимки.

След активирането им вирусът започва сам да се разпространява без да знаете за това, като в крайна сметка може да кодира вашите файлове и да се наложи да платите откип, за да бъдат отново направени достъпни (т.нар. рансъмуеър). Зловредната програма се разпространява в Windows, като използва браузъра Chrome.

Какво да направите?

Ако той не е активен, изтрийте файла с наименование comment_24016875.jse от папката Downloads. В случай, че вече действа, ще трябва да чакате да бъде отстранен от антивирусната програма. Или да потърсите друга.

За да се предпазите от подобни вируси, по-добре не кликвайте на линкове, изпратени от непознати. Ако имате съмнение, че може да сте заразени, веднага сменете паролата си за достъп до фейсбук. Погледнете и какви добавки са инсталирани в браузъра ви и ако видите такива, за които се чудите за какво са, ги изтрийте.

Ако в браузъра на телефона ви виждате изскачащи съобщения, които ви предупреждават, че апаратът ви е заразен, не кликвайте върху тях. Игнорирайте ги и рестартирайте апарата. Ако това не помага, деинсталирайте браузъра и после пак го инсталирайте "на чисто".

 
Снимка БГНЕС

Получавате съобщение във фейсбук, че някой приятел е добавил името ви (тагнал) към своя публикация? По-добре не кликвайте, за да видите за какво става въпрос, защото може да си закачите вирус, който се разпространява изключително бързо през последните дни, пише Geektime.

Анализ на експерти по сигурност показва, че самото кликване върху връзката автоматично активира JavaScript файл, който измамва защитните механизми на фейсбук, като изтегля операционни файлове, маскирани като снимки.

След активирането им вирусът започва сам да се разпространява без да знаете за това, като в крайна сметка може да кодира вашите файлове и да се наложи да платите откип, за да бъдат отново направени достъпни (т.нар. рансъмуеър). Зловредната програма се разпространява в Windows, като използва браузъра Chrome.

Какво да направите?

Ако той не е активен, изтрийте файла с наименование comment_24016875.jse от папката Downloads. В случай, че вече действа, ще трябва да чакате да бъде отстранен от антивирусната програма. Или да потърсите друга.

За да се предпазите от подобни вируси, по-добре не кликвайте на линкове, изпратени от непознати. Ако имате съмнение, че може да сте заразени, веднага сменете паролата си за достъп до фейсбук. Погледнете и какви добавки са инсталирани в браузъра ви и ако видите такива, за които се чудите за какво са, ги изтрийте.

Ако в браузъра на телефона ви виждате изскачащи съобщения, които ви предупреждават, че апаратът ви е заразен, не кликвайте върху тях. Игнорирайте ги и рестартирайте апарата. Ако това не помага, деинсталирайте браузъра и после пак го инсталирайте "на чисто".

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията