Параолимпийският шампион по лека атлетика Оскар Писториъс получи едва 6 години затвор за умишлено убийство на приятелката си Рива Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. Спортистът с ампутираните крака може да излезе на свобода още през 2019 г. След произнасяне на присъдата Писториъс бе отведен в затвора в Претория, Южна Африка.

Той, близките и адвокатите му посрещнаха решението на съдия Токозиле Масипа с видимо облекчение, тъй като минималната присъда за такова провинение е 15 години. Масипа посочи, че са налице "специални обстоятелства", вероятно имайки предвид, че Писториъс е без крака и се придвижва с протези.

Оскар Писториъс беше сред най-обичаните спортисти в РЮА и символ на спортистите с увреждания по цял свят. В нощта на 14 февруари 2013-а той застреля с 4 куршума тв водещата и бивш модел Рива Стеенкамп, докато тя е била в тоалетната в луксозния дом на Писториъс в Претория. Лекоатлетът се оправда, че взел гаджето си за крадец.

На 21 октомври 2014-а Оскар получи 5 г. затвор за непредумишлено убийство. Година по-късно бе освободен, за да доизлежи присъдата си под домашен арест. Междувременно прокуратурата обжалва и състава на провинението бе заменен на "предумишлено убийство". Делото бе върнато, но звездата отново получи малка присъда.

Прокуратурата няма да обжалва. Ако излезе от затвора след 3 години (половината от наказанието), тогава Писториъс ще е на 32 г.