Премиерът Бойко Борисов продължи с коментарите по различни теми от Иран, където е на посещение, след като по-рано през деня обяви, че в хода на разговорите там е станало дума за нов транспортен коридор Иран - Армения - Грузия - България.

БОРИСОВ В ИРАН - ИСКА ДА ПРОДАВА РЕАКТОР, ЗАСЕГА ПОЛУЧАВА КОРИДОР (ВИДЕО)

Пред журналисти Борисов коментира първо акцията в Испания със заловена контрабанда и фабрики за цигари, която е била наречена от властите на в Мадрид една от най-големите и успешни операции. Премиерът започна така:

"Вижте, ние понеже сме вгледани само в негативното, което се случва в България и не виждаме другото през чуждите очи. Като хванем 200 кг хероин - на вас ви се струва нормално. Като ви казваме, че хващаме печатница за фалшиви пари или контрабанда и нелегални цигари, които ощетяват бюджета – за вас това е нещо нормално. За Европа това е една от най-добрите им операции. И в случая искам да благодаря и на главния прокурор, и на Иво Спиридонов (директор на ГДБОП - б.а), на всички момчета, които участваха, защото от самото начало сме в тази операция..."

БЪЛГАРИТЕ В ЦИГАРЕНИТЕ ФАБРИКИ В ИСПАНИЯ БИЛИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Борисов продължи с разказа за постиженията на международно ниво, разказвайки:

"Ние първо с Доналд Туск и с поляците работихме, там им помогнахме да ракрият същите схеми, и в Унгария с Виктор...(премиерът Орбан - б.а.) И сега с Мариано Рахой (премиер на Испания - б.а) дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до тук – виждате, три големи фабрики са разкрити и се ощетява не само техния бюджет, но и на целия ЕС.

Премиерът продължи с благодарностите за родните институции и заяви по адрес на вътрешната министърка и вицепремиер Румяна Бъчварова:

"Така че поздравявам всички колеги, които работиха, Руми, разбира се, Бъчварова, тези, които постоянно й искат оставката... Тя ако беше министър на вътрешните работи в Щатите, сигурно щяха да й искат главата... Да й отрежат главата публично. Но, виждате, там казват, че правим реформи и повече не се занимават с темата".

И препоръча на медиите и политиците този път да кажат добра дума за работата на правителството, МВР, прокурорите. 

Бойко Борисов за пореден път заяви, че го дразнят въпросите на журналистите и партийните лидери, които искали някак да влязат в новините, дали не пази президентския пост за себе си и затова да се бави номинацията на ГЕРБ. Премиерът отсече, че кой ще е кандидатът на ГЕРБ за държавен главата "зависи само от мен". И заяви:

"Аз казах кога ще се кандидатирам вчера, ако сте слушали - за следващите избори, когато децата ми пораснат, тези, които сега са във футболните агитки - тогава. Сега как си го представяте да ви го кажа - хвърлям всичките проблеми и отивам да се кандидатирам, че е по-леко... Как ще го приеме народът, министрите, коалиционните партньори..."

По думите му хората оценяват това, което се върши в държавата, както и факта, че "не сме войнстваща нация". И се върна на темата за Чермо море:

"Разбира се, ние можем да се сбием с всеки. Както сме го показвали в историята, че можем да обявим на половин свят война... Вярно, после може половината територия да ни я няма, но сме го правили - едновременно и на Съветския съюз, и на Щатите, с комшиите - на кой ли не - по време на Втората световна война... Това сме го правили, можем да го направим и сега. Мога да изляза и да кажа, че с флотилия можем да нападнем всеки. Моето желание специално, разбира се народът ако не е съгласен, може да избере друг, аз искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, с Армения, с цяла Азия..."

Борисов продължи разсъжденията си по темата, след като преди ден обяви, че иска Черно море да е демилитаризирана зона:

"Когато има инфраструктурни коридори, по които минават газ, петрол, стоки - там няма война. Те се пазят тези места...

... Народът избира кой и как да го управлява... Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла. Нали, такива смелчаци има много в България. Те и в Банкя има много такива. Които много обичат в кръчмите да нападат, ама после бягат..."

БОЙКО БОРИСОВ: ЧЕРНО МОРЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА ЗОНА

По думите му идеята за демилитаризация на Черно море не означава, а и той няма такива илюзии, че всички, например Русия, сега ще си нарежат корабите и да си извади флота. Но по думите му е по-добре вместо да се надпреварваме да купуваме подвонцици, ракети и кораби, трябвало да направим така, че напрежението в акваторията да спадне. И ако може нито НАТО, нито Русия да увеличават присъствието си, а и тези пари трябвали за народа. 

АКО БОРИСОВ ИСКА ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ЧЕРНО МОРЕ, ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПУТИН

Журналистите не пропуснаха и въпроса за Европейското първенство и се поинтересуваха за кого е викал премиерът - за Португалия или за Франция, която загуби мача:

"Аз ви казах - моите отбори отпаднаха по-рано...Бях за Хърватия, паднаха и така. Но винаги съм казвал, че когато някой падне от България, после става световен или европейски шампион. Така беше и с Франция, така и с Португалия. Но много мъжество проявиха тези момчета. Да им е честито", обяви той по адрес на португалците.

По въпроса защо заместникът на Борисов Цветан Цветанов занимава за САЩ, Борисов заяви, че става дума за отдавна планирана визита, защото работим добре с институти и политици зад океана, а и той самият щял да иде, ако можеше.