Закъснелият вече избор на нов шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) тръгва в парламента "по спешност" още тази седмица. Комисията по бюджет и финанси в парламента, която от май месец насам бавеше разглеждането на правилата за избор на наследник на Стоян Мавродиев, ще ги гласува утре. В първия възможен по правилник момент - в петък сутринта, въпросните правила за номинации ще влязат и в пленарната зала.

Забързването идва само седмица, след като лично председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че изборът на нов шеэ на КФН остава за след лятната ваканция на депутатите, въпреки изтеклия мандат на Мавродиев на 18 юни. Заявката бе дадена и въпреки че в закона пише, че новият шеф на КФН трябва да бъде избран минимум месец преди официалния край на мандата на действащия председател. 

Той на свой ред предлага на парламента да избере зам.-председатели и членове на органа. Към момента двама от заместниците на Мавродиев - на управление "Осигурителен надзор" и на управление "Надзор на инвестиционната дейност", са в оставка. Месеци наред обаче предложения от председателя за нови попълнения на постовете не са постъпили, казват Димитров и Славов.

КОЙ БАВИ ИЗБОРА НА ШЕФ НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР?

С новото темпо, което управляващите от ГЕРБ се заеха с проблема изневиделица, не е изключено Мавродиев да бъде сменен до края на юли, когато парламентът ще излезе във ваканция. Това обаче още не е сигурно, твърдят избраници.

Преди ден обаче финансовият министър Владислав Горанов обяви от Иран, че в кабинета на премиера Бойко Борисов се е получило писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари (EIOPA) с притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на застрахователите и пенсионните фондове.

Според депутати от управляващото мнозинство първоначалната нагласа изборът в КФН да се проточи е била именно, за да може сегашният й състав да прави стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества.

Засега за поста на Мавродиев се върти само едно име и то е на заместничката на Владислав Горанов във финансовото министерство Карина Караиванова. Официалните номинации обаче тепърва предстоят, а според депутати може да е друг човек от финансовото министерство.